Deze week verzoek tot berging bommenwerper


BERKHOUT - De gemeente Wester-Koggenland verstuurt deze week een officieel verzoek naar de luchtmacht voor (een vooronderzoek van) de berging van de Britse bommenwerper die in 1941 bij Berkhout is neergestort.
Bijna drie maanden geleden gaf burgemeester L. Sipkes in de gemeenteraadsvergadering al aan dat een vooronderzoek kon worden gestart, nadat Britse nabestaanden hadden ingestemd met de mogelijke berging. Op advies van de verantwoordelijke bergingsofficier van de koninklijke luchtmacht, Hans Spierings, heeft burgemeester Sipkes daarna met het ministerie van binnenlandse zaken de mogelijkheden voor een financiële bijdrage aan de ruiming besproken.

Formeel gaat het om een verzoek tot berging, maar in de praktijk voert Spierings eerst een vooronderzoek uit. Hij maakt een werkplan in overleg met alle betrokken instanties en zal adviseren een grondmechanisch en -milieukundig onderzoek te laten uitvoeren. Dat laatste is onder meer nodig om vast te stellen of er olie en brandstof van het vliegtuig in de kleigrond zit. Dit onderzoek moet door een particulier bedrijf worden uitgevoerd dat bevoegd is explosieven op te sporen en te benaderen. De gemeente zal daartoe offertes moeten aanvragen. Is de grond vervuild, dan zijn speciale lozingsvergunningen nodig.
Uit het vooronderzoek moet uiteindelijk blijken of de berging financieel en praktisch haalbaar is. De gemeenteraad van Wester-Koggenland zal vervolgens beslissen of de berging kan doorgaan.
Aanleiding voor het onderzoek is het formele verzoek van de 86-jarige zuster van de Ierse vlieger die nog in het wrak ligt, om het toestel te bergen. Zij heeft haar moeder ooit beloofd dat zij haar broer zou herbegraven in Ierland, maar wist tot voor kort niet waar het toestel precies lag.
Morgenavond is het neerstorten van de Britse bommenwerper een van de onderwerpen tijdens de gemeentelijke herdenkingsbijeenkomst in de Bavokerk in Ursem. Dick Schilder, kleinzoon van de man op wiens land aan het Westeinde de bommenwerper neerstortte, zal vertellen over de gebeurtenis waarvan de naschok na bijna 65 jaar nog voelbaar is. Achterin de kerk is een kleine expositie ingericht. De 4 mei herdenking begint om 18.45 uur. Om 19.25 uur is er een kranslegging bij de Bavokerk, gevolgd door een stille tocht naar de Gerard Veldmanbrug in Rustenburg.

Bron: Noordhollands Dagblad, 3 mei 2006