Goudvis mag thuisblijven

Door Eric Molenaar

DE GOORN -
Omwonenden van de plekken in Berkhout en Ursem waar in september en oktober bommen(werpers) worden geruimd maken zich persoonlijk niet al te veel zorgen. Maar over hun dieren hadden ze wel vragen, gisteren op de eerste informatieavond over de vliegtuigbergingen.

Een kleine 300 mensen waren naar de Koggehal gekomen, onder wie 225 omwonenden en mensen van politie, brandweer en hulpdiensten. In totaal 1150 adressen zijn aangeschreven, omdat ze in het slechtste geval binnen het bereik van bomscherven liggen. Dat is bij een ongecontroleerde ontploffing van een duizend pond zware bom zonder enige afscherming. Een situatie die zich in de praktijk niet zal voordoen, legde kapitein Werner van Rooij van de explosievenopruimingsdienst van de Koninklijke luchtmavht uit. Als bommen worden aangetroffen worden ze onderzocht en wordt bepaald hoe ze moeten worden gedemonteerd. Dat gebeurt van afstand, met een 'hoefijzer' van aarde of containers er omheen, om zowel de eventuele drukgolf als het geluid te kunnen 'sturen'. Wie in de gevarenzone woont krijgt minimaal vijf tot zeven dagen van tevoren bericht wanneer dat gaat gebeuren. Dan moet iedereen daar – desnoods onder dwang – het gebied verlaten, voor twee of drie uur. Politiebewaking moet diefstallen voorkomen. Huisdieren moeten mee, maar de parkiet en de goudvis mogen thuisblijven, zei Van Rooij. Paarden en koeien moeten op stal. De mevrouw die aangaf nogal wat huisdieren te hebben (,,En als die grote béng komt, dág huisdieren!'') werd uitgenodigd de gemeente
te bellen voor een oplossing op maat.
Projectleider Gert Oerlemans, burgemeester Leonie Sipkes, bergingsofficier Paul Petersen en Van Rooij gaven een uitgebreide voorlichting. Over de aanleiding van de bergingen, de wettelijke regels en de vondsten die verwacht mogen worden, inclusief voorbeelden van andere bergingsoperaties. Ook werd meegedeeld dat er bij de vliegtuigbergingen uitleg zal worden gegeven aan scholieren en andere belangstellenden, desgewenst een keer 's avonds. Het gebied rond de kuil zal niet toegankelijk zijn, maar de apparaten waarmee wordt gewerkt zijn te zien. Onderdelen die al zijn opgegraven worden ten toon gesteld.
Er kwamen vragen en antwoorden. Ja, de gemeente is verzekerd. En ja, het kost geld, maar mede omdat het Rijk meebetaalt zullen de gemeentebelastingen hierdoor (volgens Sipkes) niet omhoog gaan.
Op bijna alle vragen was wel een antwoord. Behalve op de vraag wie precies hun huis uit zullen moeten. Dat blijft afwachten. Want lang niet elke berging leidt tot een béng.

Bron: Noordhollands Dagblad 4 juli 2007



De veiligheidszones van 500 (blauw) en 1320 meter rond de bergingsplaatsen van (vlnr) de B24 Liberator, de gedropte bom in Ursem, de Hampden en de gedropte bom in Berkhout.
Klik op de afbeelding voor een groter formaat.

De bergingsplaats van de Hampden achter Westeinde 313 is met een stip weergegeven

Rode en blauwe vlekjes in het groene vlak geven grote ijzerconcentraties in de grond aan: de plekken waar delen van de Hampden bommenwerper nog liggen.

Kapitein Paul Petersen

Een kleine 300 mensen waren naar de Koggehal gekomen.


Burgemeester Sipkes, projectleider Oerlemans en de kapiteins Petersen en Van Rooij (v.r.n.l.) beantwoordden vragen