Geld voor onderzoek vliegtuigberging

DE GOORN - De gemeenteraad van Wester-Koggenland bespreekt op 12 oktober een voorstel om 25.000 euro uit te trekken voor de voorbereiding van de eventuele berging van twee bommenwerpers.

Het gaat om een grondmechanisch en milieukundig onderzoek op de plekken waar in Berkhout en Ursem wrakken van bommenwerpers liggen. Voor dit onderzoek heeft de gemeente al bij verschillende gespecialiseerde bedrijven offertes aangevraagd. Feitelijk moet hieruit blijken of de berging technisch en financieel haalbaar is.

De kosten kunnen achteraf worden afgerekend bij de rijksoverheid, die een vergoedingsregeling voor het ruimen van explosieven heeft.

Om het bergen van de bommenwerper in Berkhout is gevraagd door een zuster van de nog in het wrak rustende John Kehoe. Zij wil hem in Ierland in gewijde grond herbegraven.

Wester-Koggenland wil in één moeite door ook de resten van een B-24 Liberator bommenwerper in de polder Ursem en een onontplofte bom in Berkhout bergen. Van Ursem is bekend waar de locatie is, maar naar de bom in Berkhout moet nog nader onderzoek worden gedaan. Toch wil burgemeester L. Sipkes, mede op advies van de bergingsofficieren van de luchtmacht, op korte termijn bodemonderzoek laten uitvoeren op de andere twee plekken. Ze ziet het weiland waaronder het vliegtuigwrak in Berkhout ligt nadrukkelijk als de belangrijkste plek.

Uit het bodemonderzoek moet onder meer blijken hoe diep de wrakken precies liggen, hoeveel en waar vervuiling in de grond zit, of het nodig is damwanden te slaan en hoeveel (grond)water er via bemaling moet worden afgevoerd. Aan de hand van de resultaten beslist het gemeentebestuur of de berging zelf door kan gaan.

Bron: Noordhollands Dagblad, 4 oktober 2006