Politiek buigt zich over bergen bommenwerper


van onze verslaggever


BERKHOUT - De wens om een in de Tweede Wereldoorlog omgekomen vlieger in zijn geboorteland Ierland te herbegraven krijgt een politiek staartje.

De Ier John Edward Kehoe was boordschutter in een Hampden-bommenwerper, die op 8 november 1941 werd neergeschoten en zich diep in de landerijen bij Berkhout boorde. In de wrakstukken moeten zich behalve Kehoe ook de resten van Stanley Mullenger bevinden. De lichamen van de piloot en de navigator zijn destijds gevonden en liggen op de oorlogsbegraafplaats in Bergen.

De zuster van Kehoe wil de laatste wens van haar ouders uitvoeren. Ze wil haar broer naar huis halen en een 'waardige rustplaats' geven. Zij heeft hierbij de steun gekregen van de Ierse overheid.

Burgemeester Sipkes van Wester-Koggenland staat op het standpunt dat de rust van het veldgraf in Berkhout niet moet worden verstoord, maar gaf eerder aan dat de gemeente vergunning voor de berging zal verlenen als derden met een uitgewerkt voorstel komen.

Toch gebeurt er zonder haar initiatief niets. Het ministerie van binnenlandse zaken legt voor het bergen van vliegtuigwrakken de beslissingsbevoegdheid bij het gemeentebestuur. De burgemeester is verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid. De fracties in de gemeenteraad reageren verschillend op het verzoek van de nabestaande.

Bron: Noordhollands Dagblad, 4 november 2005