VVD-kamerlid wil over bommenwerper uitspraak


van onze verslaggever eric molenaar


BERKHOUT - VVD-kamerlid Zsolt Szabó wil begin volgende week met staatssecretaris Van der Knaap van defensie een gesprek over de berging van de bommenwerper bij Berkhout. Szabó wil voor januari helder hebben wat de gevolgen zijn als de Britse nabestaanden nee zeggen tegen de berging, waarvoor de Ierse nabestaanden een formeel verzoek hebben ingediend.

Rond de berging dreigt een dilemma te ontstaan, nu in Engeland tien neven en nichten van de bij Berkhout gesneuvelde boordschutter Stanley Mullenger worden aangeschreven om hun oordeel te geven over de berging. De neef die dit coördineert, Ian Sharpe, wil de meeste stemmen laten gelden. De burgemeester van Wester-Koggenland, in wiens handen formeel de beslissing ligt om het toestel al dan niet te bergen, heeft het jawoord van de Britse nabestaanden als voorwaarde gesteld voor verder onderzoek. Persoonlijk staat zij op het standpunt dat het toestel moet worden beschouwd als veldgraf, dat het beste ongemoeid kan worden gelaten.
Met een 'no' zou een moeilijke situatie ontstaan. In de protocollen bij het Verdrag van Genève staat dat de overheid van een land waar gesneuvelden liggen begraven, de terugkeer dient te vergemakkelijken van het stoffelijk overschot naar het land van herkomst als naaste familieleden daarom verzoeken. Deze wens weegt dus zwaar.


In de praktijk zijn vliegtuigen om die reden geborgen, en de stoffelijke overschotten van de overige bemanningsleden zijn met gepaste eerbied ter aarde besteld op een van de oorlogsbegraafplaatsen in Nederland. Voor zover bekend is het nog niet eerder voorgekomen dat de familie van andere bemanningsleden eerst wordt opgezocht om te bepalen of de ingediende wens in vervulling mag gaan.


In Berkhout is het de 86-jarige zuster van de op 19-jarige leeftijd omgekomen vlieger Jack Edward Kehoe die een uitdrukkelijk verzoek tot berging heeft ingediend, dat door de Ierse overheid wordt ondersteund. Margaret Walsh-Kehoe kwam er door omstandigheden pas kort geleden achter waar het vliegtuig ligt waar haar broer rust. Zij wil hem niet in een 'aardappelveld' laten liggen, maar laten herbegraven in gewijde grond, overeenkomstig de laatste wens van haar moeder.
De vraag is welke wens het zwaarst weegt, en of er eigenlijk wel een afweging plaatsvindt als de mening van de 'andere' nabestaanden zonder meer doorslaggevend is, terwijl deze niet uit eigen beweging met bezwaren zijn gekomen.

De situatie die dreigt te ontstaan is de reden dat VVD-kamerlid Szabó van de staatssecretaris wil weten wat precies de regelgeving is en wat de mogelijkheden zijn als de een ja zegt en de ander nee.
Dit ook omdat het mogelijk niet de laatste keer is dat zo'n situatie ontstaat. In Nederland liggen in bodem en water naar schatting nog 2000 wrakken van oorlogsvliegtuigen, waarvan ongeveer 400 met stoffelijke resten van bemanningsleden. Szabó sluit niet uit dat er zelfs al jurisprudentie is. ,,Dit moet juridisch goed uitgezocht worden. Ik wil het zorgvuldig aanpakken.''


Het VVD-kamerlid kent Ierland: hij heeft er gewoond en gewerkt. ,,Ik snap hoe de mensen daar denken.'' Zelf vindt hij dat het toestel geborgen moet worden: ,,Als mijn familie daar zou liggen zou ik die persoon er ook uit willen halen.''
Voor januari wil Szabó helderheid hebben. ,,Als de staatssecretaris zegt: we moeten het doen, heeft de burgemeester een verhaal te vertellen.''
Szabó is een van de kamerleden die is benaderd door Jim Mollet, die in de gemeenteraad van Wester-Koggenland een eenmansfractie heeft. Mollet zet zich in om de wens van de Ierse familie in vervulling te laten gaan.


Hij vindt dat mensen die zich hebben ingezet voor de vrijheid - ,,zeker ook de Ierse vrijwilligers, want Ierland was neutraal in de oorlog'' - het verdiend hebben thuis te worden begraven. Hij is bezig met de vorming van een comité van bewoners van Wester-Koggenland, dat in actie komt zodra er een beslissing is om te bergen. ,,Er zijn veel bewoners die hier heel sympathiek tegenover staan. Als het goed is, kost de berging de gemeente {euro} 2,50 per inwoner. Eigenlijk wil ik dat geld bij de bewoners zelf ophalen, zodat het ook richting Ierland onze betrokkenheid illustreert.''

Bron: Noord-Hollands Dagblad, 5 december 2005