Voorstel over berging in april of mei

Door Eric Molenaar

BERKHOUT - De gemeenteraad van Koggenland bespreekt in april of mei een voorstel over het al dan niet bergen van de resten van bommenwerpers in Berkhout en Ursem. Aanvankelijk was het de bedoeling hier in maart een besluit over te nemen.

In oktober vorig jaar heeft de raad van Wester-Koggenland, de gemeente die samen met Obdam later opging in Koggenland, 25.000 euro uitgetrokken voor bodem- en milieuonderzoeken op de crashlocaties van de bommenwerpers. Deze liggen achter Westeinde 313 in Berkhout en Noorddijkerweg 116 in Ursem.
Uit dit onderzoek, dat in december werd gehouden, moet blijken of berging technisch en financieel haalbaar is. Om de berging is gevraagd door de nu 87-jarige zuster van de Ierse vlieger John Kehoe. Zij wil zijn stoffelijk overschot herbegraven in gewijde grond. Behalve Kehoe liggen in het wrak van het toestel in Berkhout naar verwachting ook de resten van de Brit Stanley Mullenger.
Volgens waarnemend burgemeester Leonie Sipkes wordt gewerkt aan een technisch rapport, maar 'begint er schot in te komen'. De gemeenteraad zal het eerst in beslotenheid bespreken.

Bron: Noordhollands Dagblad, 6 maart 2007