Website Wester-Koggenland Dankbaar volgt berging


van onze verslaggever eric molenaar

BERKHOUT - De stichting Wester-Koggenland Dankbaar, die zich inzet voor de berging van de bommenwerper in Berkhout, heeft een internetsite in de lucht gebracht. Daarop zijn de vorderingen tot nu toe en de voortgang te volgen. De site over de berging van de Britse Handley Page Hampden bommenwerper, waarin zich nog twee bemanningsleden bevinden, is te bereiken via www.wkdankbaar.nl.
De stichting wordt volgende week officieel opgericht. Initiatiefnemer en voorzitter van het stichtingsbestuur is het Wester-Koggenlandse gemeenteraadslid Jim Mollet. Kees Krul is secretaris, Ed Seuren penningmeester. Seurens ouderlijk huis bevond zich op een steenworp afstand van de plaats van de crash.
Er is een comité van aanbeveling met Tweede-Kamerlid Zsolt Szabó (VVD-defensiewoordvoerder), zangeres Imca Marina, de Ierse ambassadesecretaris John Gilroy en de voorzitter van de stichting Dare (luchtoorlogonderzoek), Jan Uithol.
De stichting is opgericht om de betrokkenheid van de bevolking van Wester-Koggenland met de bevrijders uit de Tweede Wereldoorlog tastbaar te kunnen maken.
Om de berging van het toestel in Berkhout is vorig jaar verzocht door de zuster van de Ierse vlieger John Kehoe, die nog in het wrak rust. Margaret Walsh (86) kwam in 2005 op de hoogte van de exacte locatie van de bommenwerper en diende met steun van de Ierse overheid een verzoek in tot berging van het toestel. Zo hoopt zij, 65 jaar na het neerstorten van het toestel, de laatste wens van haar moeder te kunnen inwilligen. Haar moeder heeft van haar vrijwillig tot de RAF toegetreden zoon (Ierland was neutraal in de Tweede Wereldoorlog) nooit meer geweten dan dat hij 'boven Noord-Holland was neergeschoten'. Hij was toen 19.
Artikelen
De site is nog in opbouw. Maar er is al veel te vinden over de achtergronden van het op 8 november 1941 neergestorte toestel en de betrokken families. Zo zijn de ruim dertig artikelen die het Noordhollands Dagblad over de kwestie publiceerde hier terug te vinden. Die geven met elkaar een compleet beeld van de historie tot nu toe - van het begin van de luchtoorlog boven Nederland, tot het verzoek van de gemeente Wester-Koggenland om de berging van de bommenwerper in Berkhout te onderzoeken.
Verder is er fotomateriaal van de vliegers en de bezoeken van hun nabestaanden aan Berkhout. Ook familie van de andere vlieger die nog in het toestel ligt, de Brit Stanley Mullenger, is daar inmiddels geweest. Zodra het tot een berging komt zal de site worden gebruikt om mensen op de hoogte te houden van de voortgang.
Jim Mollet was in november vorig jaar bij de herdenkingsplechtigheid op het weiland van de familie Schilder, waar in het bijzijn van de Ierse nabestaanden de plek waar het toestel ligt werd ingezegend. Hij raakte daar betrokken bij de wens van de familie.
De verwachting is dat de rijksoverheid een aanzienlijke bijdrage levert als het tot een berging komt, afhankelijk van het budget dat hiervoor jaarlijks beschikbaar is. Maar in alle gevallen geldt een eigen bijdrage van G.2,50 per inwoner. Mollet vindt het vooral ook symbolisch een belangrijk gebaar van dankbaarheid als dat bedrag via inzameling kan worden opgebracht. Omdat het dan niet simpelweg uit de gemeentekas komt, maar daadwerkelijk door de bevolking is bijgedragen.
Mollet meldt dat de stichting al veel steun krijgt om haar doelen te realiseren. Zo is notaris Kleuters in Avenhorn bereid de statuten van de stichting te passeren zonder daar kosten voor te berekenen en komen ook steunbetuigingen binnen van buiten Wester-Koggenland. ,,Een mevrouw van 76 jaar uit Ilpendam schreef in een ontroerende brief recht uit het hart, dat zij als moeder van twee grote zoons echt kan begrijpen wat al die moeders hebben verloren toen zij het bericht kregen dat hun zoons in de strijd waren gesneuveld.''

Bron: Noordhollands Dagblad, zaterdag 6 mei 2006