Ook kleine wrakdelen bommenwerper al aangetroffen

Munitieresten op geringe diepte


door eric molenaar

berkhout - Op het land van Schilder aan het Westeinde in Berkhout is een begin gemaakt met de berging van de Britse Hampden bommenwerper. Gisteren zijn al de eerste resten van boordmunitie en wrakdelen aangetroffen, op 30 tot 40 centimeter diepte.


Cable cutter, links een 'flame marker'

Boordmunitie (.30)

(c) Foto's Henk de Weerd

Volgens bergingsofficier Paul Petersen van de Koninklijke Luchtmacht zijn het 'goede signalen' dat al op geringe diepte deze vondsten worden gedaan.

Op een deel van het gebied is de laag teelaarde, die 25 tot 30 centimeter dik is, verwijderd. Die wordt later hergebruikt. Vervolgens is een voormalige sloot die ten oosten van het wrak ligt over een lengte van vijftig meter uitgegraven, tot op ruim anderhalve meter diepte. In de sloot zijn prikkeldraad en andere stukken ijzer aangetroffen, maar geen vliegtuigonderdelen. Die kwamen naar boven bij een eerste verkenning naar het westen. Toen werden de donkerdere contouren van de wraklocatie ook al zichtbaar.

Behalve delen van
boordmunitie (.30) is ook een 'cablecutter' gevonden. Dat is een apparaat dat aan een vleugel was bevestigd om de stalen kabels van ballonnen die door de vijand waren opgelaten te doorklieven voor ze de
propellers konden blokkeren.

Illustratie stichting Dare

Verder werd een deel van een 'flamemarker' gevonden, een buis met poeder dat in noodsituaties een kleurstof en een rooksignaal kon afgeven.

Vanuit de voormalige sloot wordt vandaag verder naar het westen gewerkt.

Laagje voor laagje wordt de grond afgegraven. In een munitiescheidingsinstallatie wordt losse aarde gescheiden van grotere stukken. Die laatste komen via een lopende band in een speciale unit terecht voor nader onderzoek. Grotere wrakdelen gaan naar een speciale afspuitcontainer.

In Groot-Brittannië en Ierland wordt het verloop van de berging met grote aandacht gevolgd. De familieleden zijn teruggekeerd en hebben verslag uitgebracht aan de 88-jarige zuster van de gesneuvelde vlieger John Kehoe en diens toenmalige verloofde. De nabestaanden toonden zich onder de indruk van de grote precisie waarmee het werk wordt uitgevoerd. ,,We dachten aan bulldozerwerk, maar het lijkt meer op een archeologisch onderzoek'', zei Kehoes nicht Margaret Tracey.

Het nieuws over de start van de berging is in de twee betrokken landen in verschillende kranten gebracht, onder meer in the Irish Independent, Irish Times, Mirror, Star, Sun en Lincolnshire Echo.

Daarbij werd benadrukt hoe bijzonder het is dat in een plaats als Berkhout de bewoners al die jaren een monumentje hebben onderhouden, bloemen hebben gelegd en respect hebben betoond. ,,Mensen in Holland zijn de offers die zijn gemaakt om Hitler te verslaan nooit vergeten.
Ze leden zo veel en zijn zo dankbaar," citeerde een Ierse journaliste Sheila Hamilton, dochter van de verloofde.

Bron: Noordhollands Dagblad, 5 september 2007