'Iedere kill moest bewezen worden'


van onze verslaggever eric molenaar

BERKHOUT - Naarmate mensen zich verder gaan verdiepen in het verhaal achter het neerschieten van de Hampden bommenwerper die op 8 november 1941 in Berkhout neerstortte, komt er uniek materiaal los. Zoals een foto, uit een privé-collectie, van een trots lachende oberfeldwebel Siegfried Wilhelm Ney naast zijn Messerschmitt Bf 110.

Ney is de piloot die de Hampden neerschoot toen die na een aanval op zoeklichten bij Bocholt op de terugweg was naar de Britse luchtmachtbasis Scampton. Op de foto staat hij bij zijn toestel, op vliegveld Leeuwarden, een van de bases van de Duitse nachtjagers. Volgens informatie van voorzitter Jan Uithol van de stichting Dare duiden de symbolen op het kielvlak het aantal neergeschoten toestellen aan die Ney tot op dat moment op z'n claims toegewezen had gekregen. Dat was geen kwestie van 'even een poppetje bijschilderen': iedere 'kill' moest bewezen worden. ,,De Hampden was zijn achtste overwinning. De foto is gemaakt ergens tussen 22 januari en 27 februari 1942, omdat hij in deze periode z'n laatste overwinning kon toevoegen.''

Het lachen verging Ney in de nacht van 27 op 28 maart 1942, toen zijn toestel boven Sint Maartensbrug werd getroffen door schoten vanuit of brokstukken van de twaalfde bommenwerper die hij neerschoot. Dat gebeurde drie dagen voor zijn 24e verjaardag.


Vandaag of morgen wordt vanuit Groot-Brittannië het antwoord verwacht op de vraag van burgemeester Sipkes van Wester-Koggenland of de familie van boordschutter Stanley Mullenger bezwaar heeft tegen berging van de bommenwerper in Berkhout.

Om de berging is verzocht door de zuster van John Kehoe, wiens stoffelijke resten met die van Mullenger nog in het wrak liggen. Zij wil haar broer bijzetten in het familiegraf in Ierland.

Ney voor zijn toestel. Foto via Dare/Rob de Visser.

Bron: Noordhollands Dagblad, 7 februari 2006