Tweeling nu aan verdriet toe

Dochters piloot dachten dat bommenwerper in zee was neergestort

BERKHOUT - De tweelingdochters van de piloot van de bommenwerper in Berkhout, waarvan de berging wordt voorbereid, hebben altijd gedacht dat diens toestel boven de Noordzee was neergestort. ,,Toen waren we nog geen 3, te jong om echt verdriet te hebben. Nu hebben we het gevoel dat hij zojuist is overleden'', zegt de nu 68-jarige Jackie.

Jackie Purser-Saunders en haar zus Frankie Newman-Saunders wonen in een plaatsje nabij Oxford en werden onlangs op de hoogte gesteld. Dit naar aanleiding van de voorgenomen berging van de Britse Hampden bommenwerper in Berkhout. Hierom is gevraagd door Margaret Walsh-Kehoe, de zuster van de Ier John Kehoe. Zijn resten liggen nog in het vliegtuigwrak en zijn 87-jarige zuster, die er vorig jaar achterkwam waar het toestel precies lag, wil de wens van hun moeder uitvoeren. Zij wil hem in gewijde grond in Ierland herbegraven.
Nu de kans groter wordt dat de berging doorgaat heeft de Nederlandse stichting DARE, die de Ierse familie bijstaat, stappen ondernomen om andere belanghebbenden op de hoogte te stellen. Familie van Stanley Mullenger, de andere vlieger die nog in het wrak ligt, werd al eerder gevonden. Om nabestaanden van piloot Christopher Saunders en co-piloot James d'Arcy op te sporen zijn onder meer oproepen geplaatst in Britse kranten en op nieuwssites. De Britse jurist Alan Walker bood aan om te helpen. Hij beet zich er in vast, vond eerst de vrouw die met John Kehoe verloofd was toen deze sneuvelde, Mary Irving, en nu ook de dochters van piloot Christopher Saunders.

Paleis

Jackie en Frankie kwamen in maart 1941 in het nieuws toen ze als peuters in Buckingham Palace verdwaalden en pas na enige tijd werden teruggevonden - spelend in de biljartzaal. Zij waren in het paleis omdat hun vader daar uit handen van koning George VI de Distinguished Flying Medal in ontvangst nam. Een koninklijke onderscheiding voor betoonde moed, volgens Jackie vooral vanwege zijn onverschrokkenheid bij het leggen van mijnen in de Noordzee, waarbij het toestel 'levensgevaarlijk laag over de golftoppen moest scheren'. Jackie zegt dat haar vader een bescheiden man was, die zijn medaille niet prominent droeg, maar wel zeer vereerd was.

Acht maanden na de onderscheiding sneuvelde Chris Saunders, nadat zijn toestel in Duitsland zoeklichten had beschoten om de weg vrij te maken voor een bommenwerpervloot die zou volgen. Zijn dochters kregen later te horen van hun moeder Frances dat zijn lichaam was gevonden op het strand en dat zijn toestel in de Noordzee was gestort. De Duitsers hebben de gevonden persoonlijke bezittingen van Saunders, waaronder zijn horloge en een ring, opgestuurd naar zijn weduwe.




Wijk

Jackie vertelt trots dat haar moeder, die in 1995 overleed, in haar eentje haar dochters heeft opgevoed. ,,We kwamen te wonen in een speciale wijk van de RAF voor weduwen en gehandicapten in Surrey. Dat had ook een voordeel: veel andere kinderen hadden ook geen vader meer. Zij werkte en deed het huishouden in haar eentje en ik heb haar nooit horen klagen. Ze heeft daar nog gewoond tot 1984.''
Jackie en Frankie hebben, toen ze 32 jaar geleden in Nederland waren, een bezoek gebracht aan het oorlogskerkhof in Bergen, waar hun vader en James d'Arcy zij aan zij begraven liggen. Ze zijn vast van plan ook naar Berkhout te komen, in de lente of zomer van 2007, om de plek te zien waar hun vaders toestel werkelijk naar beneden kwam.

Bron: Noordhollands Dagblad, 7 oktober 2006