Berging door klei 'monnikenwerk'


door Eric Molenaar

BERKHOUT - De berging van een Britse bommenwerper in een weiland in Berkhout is na een kleine vier dagen werken uitgelopen op het monnikenwerk dat al werd verwacht. De specialisten op het gebied van berging, identificatie en explosieven zien zich genoodzaakt de vette klei laagje voor laagje met de hand te onderzoeken.

Het is de eerste berging in de gemeente Koggenland. Zodra die is afgerond worden bij Ursem delen van een Amerikaanse B24 Liberator bommenwerper geborgen, terwijl er in de gemeente ook nog twee onontplofte vliegtuigbommen op de agenda staan. Ook bij de vliegtuigwrakken wordt de vondst van zware explosieven niet uitgesloten. 'Berkhout' is de enige berging waar ook sprake is van stoffelijke resten. De boordschutters John Kehoe en Stanley Mullenger zouden nog in het wrak liggen.

De eerste vondsten zijn een aantal kleinere delen van het vliegtuigwrak, boordmunitie, een antennedeel, bekabeling en een munitietrommel. Nu de bergers op een kleine anderhalve meter diepte zijn gekomen wordt verwacht dat er meer wrakdelen zullen worden gevonden van de bommenwerper die op 8 november 1941 uit de lucht werd geschoten.


Kapitein Petersen bij de start van de berging, op 3 september Foto Eric Molenaar

Het zeven van de grond is er nagenoeg niet meer bij, vertelt kapitein Paul Petersen, bergingsofficier van de luchtmacht. "Het is bijzonder vette klei en dus arbeidsintensief. Dat zal de nodige tijd in beslag nemen, maar het was voorzien. We hebben er onlangs ook mee te maken gehad in Oude Tonge. 1k ben tevreden wat het tempo betreft. We vinden nog geen grote hoeveelheden, maar dat kan. We zijn nog niet helemaal op diepte en het ligt allemaal verspreid door de impact."
Hij blijft bij de verwachting dat de klus vijf tot zes weken gaat duren. Er zijn twee mensen van de Berging- en Identificatie Dienst van de landmacht, drie van de bergingsdienst van de luchtmacht en twee van de explosievenopruimingsdienst bij betrokken. Drie staan in de kuil en geven aanwijzingen aan de kraanmachinist van het gespecialiseerde bedrijf dat de bergingen in Koggenland uitvoert. Vier doorzoeken de afgegraven klei.

Maandag, als ook staatssecretaris Ank Bijleveld van binnenlandse taken de bergingslocatie op uitnodiging van Koggenland bezoekt, wordt begonnen met bronbemaling. Het is nodig het grondwaterpeil te verlagen zodat er dieper kan worden gegraven dan drie meter. Petersen verwacht de zwaarste wrakdelen op vier tot vijf meter diepte aan te treffen: ,,Wij gaan er van uit dat we in Berkhout niet verder dan zes, zeven meter hoeven te gaan."

Bron: Noordhollands Dagblad, 8 september 2007