Kamerlid spreekt Sipkes over berging bommenwerper


van onze verslaggever Eric Molenaar


BERKHOUT - VVD-kamerlid Szabó heeft gistermiddag in Den Haag burgemeester Sipkes van Wester-Koggenland gesproken over de berging van de bommenwerper bij Berkhout waarin zich nog een Ierse en een Britse vlieger bevinden.

Szabó heeft haar uitgelegd dat wat de VVD betreft serieus gekeken moet worden naar de wens van de Ierse nabestaanden om het toestel te bergen. Sipkes, die het jawoord van de Britse nabestaanden als voorwaarde heeft gesteld voor verder onderzoek, heeft gisteren vanuit Engeland gehoord dat een reactie 'begin 2006' te verwachten valt.

Het VVD-kamerlid heeft zich het lot aangetrokken van de zuster van de gesneuvelde Ier John Edward Kehoe, die haar broer wil begraven in gewijde grond. Hij heeft de zaak eerder deze week besproken met staatssecretaris Van der Knaap van defensie en met de verantwoordelijke bergingsofficier, Hans Spierings. Voor Szabó weegt zwaar dat vanuit Engeland tien neven en nichten van de Britse vlieger Stanley Mullenger zijn opgespoord die volgens het principe 'meeste stemmen gelden' hun oordeel mogen geven over de berging. Hun 'nee' zou het formele verzoek van de Ieren kunnen torpederen.

Zowel Szabó als Sipkes wacht nu op het antwoord uit Engeland. Als dat nee is, en de gemeente ziet af van berging, zal Szabó daar geen vrede mee hebben.

Sipkes wil niet op een 'nee' vooruitlopen. ,,Ik wil daar pas over nadenken als het zich voordoet. Deze ontwikkeling heb ik ook niet voorzien.''

Bron: Noordhollands dagblad, 8 december 2005