Zuster van omgekomen boordschutter wil berging voor ze doodgaat

Berkhout - Margaret Walsh-Kehoe (86), de zuster van de in 1941 omgekomen Ierse boordschutter John Edward Kehoe, heeft gistermiddag van burgemeester Sipkes van Wester-Koggenland gehoord dat de berging van zijn toestel afhankelijk is van voorwaarden. Allereerst moet de familie worden gevonden van Stanley Mullenger, de andere vlieger die zich nog in het toestel bevond. ,,Ik hoop dat ze die snel vinden. Ik wil het zien voor ik doodga'', was na het gesprek haar nuchtere reactie.

 

Margaret Walsh-Kehoe werd tijdens het gesprek met de burgemeester bijgestaan door haar dochter en kleindochter, een zaakgelastigde van de Ierse ambassade en bestuursleden van de in militaire vliegtuigen gespecialiseerde stichting Dare uit Hoofddorp. Ook Dick en Loek Schilder, in wiens land in Berkhout het wrak van de bommenwerper ligt, waren aanwezig. De kordate Ierse herdacht gistermorgen haar broer op het weiland, temidden van familie, betrokkenen en belangstellenden. De plek waar het toestel moet liggen werd door pastor van Diepen gezegend.

's Middags volgde het gesprek met de burgemeester, die de macht heeft te beslissen over de berging. De Ierse dacht aanvankelijk dat de burgemeester nee zei op haar verzoek om het stoffelijk overschot van haar broer te laten bergen. Maar het lag genuanceerder. Stap 1 is het opsporen van Mullengers familie. Daar gaat zowel de gemeente als de Ierse ambassade mee aan de slag. Burgemeester Sipkes verwacht dat dit niet lang hoeft te duren. Zegt de familie nee, dan houdt het wat haar betreft op. Is het ja, of is geen nabestaande meer te vinden, dan volgt stap 2. Dat is het laten verrichten van een vooronderzoek door de luchtmacht. Hieruit moet blijken of berging haalbaar is en wat de kosten zullen zijn. Sipkes heeft uit een gesprek met bergingsofficier Spierings de conclusie getrokken dat het erg kostbaar kan worden. ,,De grond bestaat in Berkhout uit leem, waar het toestel waarschijnlijk verder in weggezakt is. Het kan een miljoen gaan kosten, een paar ton, ik weet het niet. Dat moet uit het onderzoek blijken. Pas als er duidelijkheid is nemen we het finale besluit. Als dat positief is zal waarschijnlijk een stichting worden gevormd. En deze gemeente kennende, willen ze ongetwijfeld aan de kosten bijdragen.'' Burgemeester Sipkes zegt heel erg met mevrouw Walsh te doen te hebben, ook omdat het door 'tragisch langs elkaar heen werken' zo lang heeft geduurd voor deze uiteindelijk ontdekte waar het vliegtuigwrak ligt. ,,Maar ik kan haar geen valse hoop geven. Zij wil in een paar maanden haar broer kunnen begraven, maar wij krijgen dat eenvoudig niet voor elkaar.''

Videofragment rtv NH

Geen realplayer? Download hem hier gratis

Bron: Noordhollands Dagblad, 9 november 2005