Britse pers ook op zoek naar familie vlieger


van onze verslaggever eric molenaar


hoorn-The Sun en The Evening Gazette, een landelijk en een regionaal dagblad in Groot-Brittannië, gaan zich op verzoek van het Noordhollands Dagblad inzetten voor de opsporing van familieleden van de in Berkhout gesneuvelde Britse vlieger Stanley Mullenger. De Britse overheid heeft haar speciale opsporingscentrum voor familie van vermiste militairen ingeschakeld.

De opsporing van eventuele familieleden is eerste voorwaarde van Wester-Koggenland, vóór er sprake kan zijn van onderzoek naar berging van het vliegtuigwrak waarin Mullenger en zijn Ierse kameraad John Edward Kehoe nog liggen. De zuster van Kehoe wil hem herbegraven in gewijde grond.

Sergeant Stanley Gordon Mullenger is geboren in Great Holland, in Essex, het graafschap boven Londen. Zijn zuster, Elsie Sharpe-Mullenger, woonde in 1945 in Dean's Lane in Edgware, Middlesex. Zij had in elk geval één zoon, Ian, van wie een brief bekend is waarin hij op 2 augustus 1978 schreef dat hij in Holland op vakantie was met familie, en foto's had genomen bij het monument bij de kerk in Berkhout, die hij aan zijn moeder zou laten zien. In die brief stond dat zij was verhuisd naar Frinton on Sea (Essex). Daar eindigt het spoor.

The Sun (oplage 3,3 miljoen) overweegt een artikel te plaatsen over de zaak. Correspondent John Troup meldt dat de redactie gisteren het speciale onderzoeksbureau heeft ingeschakeld dat The Sun altijd gebruikt om snel toegang te krijgen tot databanken met persoonsgegevens. The Gazette is een regionaal dagblad met zo'n 65.000 lezers in het noordelijk deel van Essex, waar de nabestaanden van Mullenger voor het laatst zijn gezien. Verslaggeefster Sophie Barnett maakt een verhaal met als aanknopingspunt het ereregister in de All Saints Church in Great Holland, waarin Mullengers naam voorkomt.

De Britse overheid heeft, op verzoek van de Ierse ambassade, een speciaal centrum, het Joint Casualty and Compassionate Center in Gloucester, ingeschakeld. Jill van de Lint, persvoorlichter van de Britse ambassade, vertelt dat Groot-Brittannië niet zo'n bevolkingsregister heeft zoals Nederland. ,,We hebben alleen een centraal register voor geboorte, huwelijk en overlijden.''

Van de Lint wil nog wel kwijt dat ze heeft meegemaakt dat nabestaanden emotioneel in problemen kwamen door het nieuws dat het stoffelijk overschot was gevonden van iemand 'van wie ze reeds lang geleden afscheid hadden genomen'. ,,Dat wordt wel eens vergeten.''


Bron: Noordhollands Dagblad, 11 november 2005