Burgemeester blij met opsporing


berkhout - Burgemeester L. Sipkes van Wester-Koggenland vindt de snelle opsporing van de familie van de Britse oorlogsvlieger Stanley Mullenger 'heel geweldig'. Zodra ze het adres heeft wil ze 'niet direct aan de lijn hangen', maar op een zorgvuldige manier het contact tot stand brengen.

John Troup, correspondent van The Sun in oost-Engeland, heeft gisteren met de echtgenote van de nu 65-jarige Ian Sharpe gesproken. Hij heeft haar verteld over de wens van de Ierse zuster van John Kehoe, om de man die samen met Sharpes oom sneuvelde in Berkhout, in eigen land te herbegraven. Troup hield van het gesprek de indruk over dat de Britse familie 'belangstellend en betrokken' is.

Sharpe zelf kon hij niet spreken, omdat deze herstellende is van een auto-ongeluk tijdens een recente vakantie in Frankrijk. ,,Maar zijn echtgenote weet alles van de geschiedenis. Ze waren niet lang geleden nog in Berkhout om het monument te bezoeken. Ze gaf me de indruk dat er nog meer familieleden zijn, met wie ze eerst wil spreken voor ze naar buiten wil treden. Misschien had Mullenger nog andere zusters of broers. Mevrouw Sharpe zei dat het belangrijk is de juiste beslissing te nemen.'' Troup sprak met haar af dat hij haar hierover op korte termijn opnieuw mag bellen.

De familie Walsh-Kehoe werd gistermiddag bijna letterlijk op de valreep op de hoogte gebracht. Op Schiphol, waar mensen van de begeleidende stichting Dare afscheid van hen namen, zei mevrouw Walsh dat ze 'opgetogen' is, en nu 'een stuk gelukkiger naar huis terugkeert'. Ze is erg benieuwd hoe de Britse familie zal reageren.

Herdenking
Frappant is dat de nabestaanden van de Britse oorlogsvlieger juist werden gevonden op Remembrance Day, de dag waarop in Groot-Brittannië de gevallenen met twee minuten stilte worden herdacht.

Voorzitter Jan Uithol van de stichting Dare, die de Ierse familie Walsh-Kehoe heeft geholpen met het vinden van de plek waar het vliegtuigwrak ligt, is opgetogen over het snelle succes van de speurtocht van de krant naar Mullengers familie. ,,Ook voor ons komt dit als een donderslag bij heldere hemel. Het is een bijzondere gewaarwording dat deze familie juist op deze Engelse herdenkingsdag is gevonden. Wij begrijpen dat dit als een shock overkomt, temeer omdat deze familie onafhankelijk van de familie Walsh ook aan het zoeken is geweest.''

Uithol wijst er wel op dat het raadplegen van de familie volgens hem formeel niet noodzakelijk is. ,,Een officieel verzoek van een nabestaande is voldoende. Als er een uitdrukkelijke wens van familie is, heeft de Nederlandse Staat een inspanningsverplichting om al het mogelijke te doen om tot berging over te gaan. Maar het zou natuurlijk prachtig zijn als de familie van Mullenger het verzoek extra ondersteunt en erbij kan zijn.''

Gemeenteraadslid Jim Mollet van Wester-Koggenland heeft gisteren contact gezocht met VVD-Kamerlid Szabo en hem de zaak voorgelegd, met het verzoek hierover vragen te stellen aan de betrokken staatssecretaris. Een van de vragen is of de Nederlandse overheid inderdaad alleen al op grond van verzoeken van nabestaanden al het mogelijke moet doen.

Bron: Noordhollands Dagblad, 12 november 2005