Krant vindt gezochte Britse familie binnen een dag


van onze verslaggever eric molenaar


BERKHOUT - Onderzoekers van het populaire Britse dagblad The Sun zijn er binnen een dag in geslaagd om te voldoen aan het verzoek van het Noordhollands Dagblad om de onvindbaar geachte familie van een Britse oorlogsvlieger op te sporen. Nu de familie is gevonden zal de gemeente zo snel mogelijk haar toestemming vragen voor berging van het wrak van de bommenwerper, die in 1941 bij Berkhout is neergestort.

De zuster van de Ierse boordschutter John Edward Kehoe, die zich samen met de Brit Stanley Mullenger nog in het toestel bevindt, wil hem in Ierland in gewijde grond herbegraven. De gemeente Wester-Koggenland wil de mogelijkheden tot berging pas gaan onderzoeken als nabestaanden van Mullenger toestemming geven. Zij beschouwt het vliegtuigwrak als een veldgraf.

De Ierse ambassade, die de familie Walsh-Kehoe bijstaat, heeft de Britse overheid gevraagd de familieleden op te sporen. Mullenger had in elk geval een zuster, Elsie, maar van haar en haar zoon Ian Sharpe was weinig méér bekend dan dat ze in 1978 aan de kust van het graafschap Essex woonden.

The Sun, een landelijke tabloid met een oplage van 3,3 miljoen, was bereid voor deze krant haar onderzoekers aan het werk te zetten. Deze specialisten hebben een directe verbinding met tal van databanken.

Zij vonden al snel de huwelijksakte van de in 1913 geboren Elsie E. Mullenger, die in december 1934 in Rumford, Essex, is getrouwd met Frederick Sharpe. Vervolgens konden ze met die wetenschap het geboortebewijs vinden van Ian Sharpe, die in juni 1940 in South London is geboren. Zoals anderen die vruchteloos zochten al weten, blijkt er een groot aantal Ian Sharpes te bestaan, alleen al in Essex.

Maar een nadere blik in een register waarin kiesgerechtigden staan ingeschreven leverde het adres op van de juiste Ian Sharpe. Hij blijkt te wonen in Saffron Walden, in het graafschap Essex, nabij de luchthaven van Stansted. Het echtpaar Sharpe blijkt kort geleden nog in Berkhout te zijn geweest, bij het monument waar ook Stanley Mullenger wordt geëerd.

Na de confrontatie met het nieuws, gisteren, wilden ze eerst onderling overleggen voor ze naar buiten treden. Inmiddels zijn ze op de hoogte van het verzoek van mevrouw Walsh-Kehoe. Deze kreeg het nieuws gisteren tegen de avond te horen op Schiphol, vlak voor ze met haar familie terugkeerde naar Ierland. Ze waren 'compleet overdonderd'.

Bron: Noordhollands Dagblad, 12 november 2005