Voorstel: berg bommenwerpers

Door Eric Molenaar

BERKHOUT - Burgemeester en wethouders van Koggenland stellen de gemeenteraad voor positief te besluiten over de voorgenomen berging van de bommenwerperwrakken bij Berkhout en Ursem. Details over onder meer het prijskaartje worden morgen bekendgemaakt.

Het voorstel betekent dat de berging technisch en financieel haalbaar is. Dat was de grote vraag sinds bijna twee jaar geleden de toenmalige gemeente Wester-Koggenland werd benaderd namens de zuster van de Ierse vlieger John Kehoe. Diens stoffelijke resten en die van zijn Britse collega Stanley Mullenger liggen nog in het wrak van de Britse Hampden bommenwerper. Die werd in 1941 neergeschoten en sloeg bij het Westeinde in Berkhout metersdiep in de zachte klei. De nu 87-jarige zuster van Kehoe wil haar broer in gewijde grond herbegraven. Zo'n verzoek van een nabestaande weegt zwaar in het kader van de Verdragen van Genève.
Inmiddels is bodem- en milieuonderzoek uitgevoerd op de crashlocaties van de bommenwerpers. Behalve op het land van Loek en Dick Schilder aan het Westeinde gaat het om een stuk grond achter Noorddijkerweg 116 in Ursem. Op dat land, van gemeenteraadslid Gert van der Roest, zouden restanten liggen van een Amerikaanse B-24H Liberator bommenwerper. Het opgraven van vliegtuigbommen, die mogelijk achter Noorddijkerweg 128 in Ursem en nabij de Teding van Berkhoutweg in Berkhout liggen, staat los van het bergingsvoorstel waarover de gemeenteraad in april beslist.

Informatie

De betrokken landeigenaren en de gemeenteraadsleden zijn maandagavond door onder meer bergingsofficer Peter Petersen van de koninklijke luchtmacht geïnformeerd over de gang van zaken bij een berging. Een aantal gemeenteraadsleden van de nieuwe gemeente Koggenland is hier bijgepraat over de geschiedenis sinds het Ierse verzoek.
Landeigenaar Dick Schilder kreeg op deze avond te horen dat de gemeente, als de raad positief beslist, een aparte tijdelijke toegangsweg wil aanleggen om het bedrijf van Schilder te ontzien. Deze weg komt links van Schilders woonhuis, wordt via een noodbrug over de sloot op het Westeinde aangesloten en loopt achter de bedrijven langs naar de bergingslocatie. Schilder kreeg ook te horen dat de vervuiling die op zijn land in de grond is aangetroffen, meevalt. Hij begreep van waarnemend burgemeester Sipkes dat een berging op zijn vroegst eind september, begin oktober kan beginnen. De beschikbaarheid van de bergingsdienst speelt hier een rol.

Bron: Noordhollands Dagblad, 13 maart 2007