Start berging bommenwerper

Door Eric Molenaar

BERKHOUT -
De gemeente Koggenland begint maandag met de voorbereiding van de berging van een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog in Berkhout. Morgenavond is er in café De Ridder in dat dorp een voorlichtingsbijeenkomst voor alle belangstellenden.

De eigenlijke berging van de Britse Hampden bommenwerper, die nog de stoffelijke resten van twee bemanningsleden bevat, begint op 3 september.
Maandag wordt begonnen met het maken van een dam in de sloot langs het Westeinde, die toegang zal geven tot een tijdelijke weg naar de bergingslocatie.
Deze berging zal ongeveer zes weken in beslag nemen. De gemeente heeft het bedrijf Saricon uit Heerjansdam het werk gegund. Saricon, die vorig jaar ook betrokken was bij de ruiming van de Wherebom in Purmerend, werd uit vier gecertificeerde bedrijven gekozen. Voor dit werk moet namelijk een aannemer worden ingeschakeld die bevoegd is explosieven op te sporen en veilig te stellen. In Noord-Holland is geen enkel bedrijf dat hieraan voldoet. Het werk wordt uitgevoerd onder supervisie van de bergingsdienst en de explosievenopruimingsdiensten van de koninklijke luchtmacht en van de marine (blindgangers).
Het werk omvat de berging van de Hampden en aansluitend de resten van de Amerikaanse B24H Liberator die in 1944 nabij de Noorddijkerweg in Ursem neerkwam. Verder zullen nabij de Teding van Berkhoutweg en achter Noorddijkerweg 128 twee niet-ontplofte vliegtuigbommen worden geruimd die daar in de grond zouden zitten.
In totaal 1150 huishoudens in Koggenland zijn door de gemeente aangeschreven omdat hun woningen mogelijk enige uren moeten worden ontruimd in verband met de berging van vliegtuigwrakken en -bommen. Voor de bewoners van deze huizen is in juli een informatiebijeenkomst gehouden.
De informatieavond die morgen van 20 tot 22 uur in De Ridder aan de Kerkebuurt wordt gehouden is voor alle belangstellenden. Onder anderen burgemeester Leonie Sipkes en bergingsoffcier kapitein Paul Petersen zullen hier uitleg geven over de berging.
In september zal staatssecretaris Ank Bijleveld van binnenlandse zaken een bezoek brengen aan de bergingslocatie in Berkhout. Zij is uitgenodigd door burgemeester Sipkes omdat zij de gemeente veel informatie heeft gegeven over de gang van zaken toen ze nog burgemeester was van Hof van Twente. In die gemeente is in 2005 het wrak van een Britse Short Stirling bommenwerper geborgen.

Bron: Noordhollands Dagblad, 15 augustus 2007.