Beslissing in gemeenteraad begin november zal niet lukken, vreest burgemeester

Ierse bepleit berging bij Willem-Alexander

door eric molenaar

DE GOORN - Kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima zijn betrokken bij het verzoek van de 87-jarige Ierse Margaret Walsh om de bommenwerper waarin haar gesneuvelde broer rust te laten bergen. Namens hen heeft minister Kamp van defensie geantwoord dat de gemeenteraad van Wester-Koggenland begin november een beslissing zal nemen.
Burgemeester Sipkes vreest dat dit niet gaat lukken.

De zuster van de Ierse vlieger John Kehoe wil haar broer in eigen land in gewijde grond laten bijzetten. Haar verzoek dateert van anderhalf jaar geleden. Zij deed het zodra zij er achter kwam waar het vliegtuigwrak precies ligt: onder land van Schilder aan het Westeinde in Berkhout.

De gemeente, die wettelijk gezien de beslissingsbevoegdheid heeft over een eventuele berging, heeft in de tussenliggende tijd informatie verzameld. Zij heeft in juni dit jaar de luchtmacht gevraagd een vooronderzoek in te stellen. Wester-Koggenland wil met het oog op de rijksbijdrage alle plekken waar mogelijk explosieven liggen in het project meenemen. In augustus heeft de explosieven-opruimingsdienst metingen verricht.
Ondertussen is het ongeduld aan Ierse zijde hoog opgelopen. De familie, van wie het formele verzoek gesteund wordt door de Ierse ambassade, wijst op de hoge leeftijd van de aanvraagster. De Ierse Michelle Callinan heeft namens Margaret Walsh in een brief aan Willem-Alexander en Maxima gepleit om te helpen haar wens in vervulling te laten gaan. In een reactie op haar brief schreef minister Kamp dat volgens zijn informatie de bergingsofficier van de luchtmacht begin september met zijn rapport zou komen en dat de gemeenteraad begin november een beslissing zal nemen.

Het rapport is nog niet binnen. De bergingsofficieren wachten op nadere gegevens over de bomlocatie. Zij hebben eind september een afspraak met burgemeester Sipkes. Maar om te kunnen bepalen of berging financieel en technisch haalbaar is, moet ook nog door een gespecialiseerd bedrijf een bodem- en milieuonderzoek worden gedaan. Sipkes wil de kredietaanvraag voor dit nadere onderzoek indienen voor alle drie locaties tegelijk, vanwege de kosten.
Aangezien de gemeente Wester-Koggenland fuseert met Obdam en op 22 november voor de nieuwe gemeente Koggenland verkiezingen worden gehouden, komt de huidige raad op 16 november voor het laatst bijeen. ,,Het wordt allemaal een beetje krap. Ik begrijp het ongeduld in Ierland, maar we hebben gegevens nodig om verdere stappen te kunnen ondernemen'', aldus Sipkes gistermiddag desgevraagd.

Sipkes informeerde gisteravond de raad over de laatste ontwikkelingen. Het zal niet lukken om al eerder dan in november het onderwerp te bespreken, antwoordde zij op vragen van raadslid J. Mollet van de Fractie Mollet. ,,Alles is nog zo verschrikkelijk onzeker."

Bron: Noordhollands Dagblad, 15 september 2006