Brit wil eerst weten of berging wel mag


BERKHOUT - De nabestaanden van de Britse vlieger Stanley Mullenger, van wie mede afhangt of het vliegtuigwrak in Berkhout zal worden geborgen, willen eerst meer informatie voor ze een beslissing nemen. Ian Sharpe, de nu 65-jarige zoon van de zuster van Mullenger, wil zeker weten of de berging volgens Britse en Nederlandse wetten is toegestaan.

Sharpe benadrukt niet in de weg te willen staan van de wens van Margaret Walsh-Kehoe. Deze 86-jarige Ierse heeft de gemeente Wester-Koggenland gevraagd het toestel te laten bergen, zodat zij haar broer John Edward Kehoe in gewijde grond kan herbegraven. Juist die wens maakt dat Ian Sharpe het verzoek zorgvuldig wil beoordelen, samen met zijn oudere broer. Die is blind, heeft een slechte gezondheid en Sharpe wil hem niet met deze kwestie confronteren als blijkt dat berging sowieso niet is toegestaan. Verder wil hij weten hoe het mogelijk zal zijn de stoffelijke overschotten in het vliegtuigwrak van elkaar te scheiden. Als dat via DNA-onderzoek gaat, is hij bereid erfelijk materiaal van zichzelf af te staan indien dit voor dat doel bruikbaar is.

Zondagavond is de Britse nazaat van Mullenger gebeld door Margaret Tracey, de dochter van mevrouw Walsh-Kehoe. Zij heeft hem uitgelegd dat de terugkeer van Kehoe de laatste wens was van haar oma en dat haar moeder door het langs elkaar heen werken van diverse instanties tot vorig jaar niet wist waar het toestel precies lag. Dankzij de stichting Dare, die zich heeft gespecialiseerd in studie van de luchtslag boven Nederland in de Tweede Wereldoorlog, kwam zij op de hoogte.

De Ierse overheid ondersteunt het verzoek tot berging van het toestel. De uitdrukkelijke wens van een nabestaande een stoffelijk overschot naar het land van herkomst over te brengen geeft de Nederlandse overheid volgens nationale en internationale regelgeving een inspanningsverplichting om alle belangen af te wegen. Het is zo geregeld dat het betrokken gemeentebestuur besluit of een berging al dan niet doorgaat. De gemeente Wester-Koggenland heeft besloten dat een vooronderzoek naar haalbaarheid van de berging pas kan starten zodra de nabestaanden van Mullenger hun toestemming hebben gegeven.

De Britse overheid werd ingeschakeld om eventuele nabestaanden op te sporen, maar het was het Britse dagblad The Sun dat er op verzoek van deze krant snel in slaagde om achter het adres van de onvindbaar geachte neef van Mullenger te komen.

Ian Sharpe is een gepensioneerd gemeenteambtenaar, die woont in Saffron Walden in het graafschap Essex.

De Brit is in 1978 in Berkhout geweest, ook omdat hij zich interesseert voor de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Hij bezocht ook het gebied waar de Slag om Arnhem is gevoerd: ,,Ik ben niet fanatiek, maar geïnteresseerd, ik beschouw het bijna als een plicht om de gevallenen te respecteren.''

In Berkhout nam hij foto's van het monument waarop de naam van zijn oom en die van John Kehoe worden genoemd, om aan zijn moeder te laten zien: ,,Ze had tranen in haar ogen.'' Ook hem was toen niet bekend waar het vliegtuig lag, al had de familie Mullenger destijds wel contact met ooggetuige Jan Wonder.

Sharpe zegt wel een bordje te hebben gezien dat er mogelijk op wees, maar dat leidde naar een pad op privé-terrein dat hij niet wilde betreden. Hij is vol bewondering voor de mensen die er in Berkhout voor hebben gezorgd dat de herinnering aan de oorlogsslachtoffers levend bleef. Het nieuws dat er in 1983 op de akker waar het vliegtuig ligt een kruis met hun namen is opgericht bezorgt hem een brok in de keel. ,,Mijn moeder zou dat prachtig hebben gevonden. Zij had het altijd over Stanley. Ze had het monument zelfs nog kunnen zien, want ze overleed in 1991. Ze was niet erg religieus, maar dat zou ze een prachtig gebaar hebben gevonden.''

Burgemeester Sipkes van Wester-Koggenland heeft gisteren de contactgegevens van Ian Sharpe ontvangen. Ze zal vandaag met de wethouders bespreken welke stappen verder worden ondernomen.

Bron: Noordhollands Dagblad, dinsdag 15 november 2005