In slechtste geval dagenlang huis uit bij berging

Door Eric Molenaar

BERKHOUT - Bij de tweede voorlichtingsbijeenkomst over de berging van de bommen(werpers) in Koggenland is gisteravond de nadruk gelegd op de risico’s. ,,Er kan altijd wat fout gaan. Het blijft een operatie waarbij je te maken hebt met explosieven. Omwonenden moeten een aantal uren, misschien zelfs een paar dagen het huis uit, maar we gaan uit van een aantal uren’’, zei burgemeester Leonie Sipkes.

Een kleine honderd belangstellenden waren voor de informatieavond naar De Ridder in Berkhout gekomen. Zij kregen uitleg van onder anderen bergingsofficier Paul Petersen en luitenant Joop Timmerman van de explosievenopruimingsdienst van de Koninklijke luchtmacht.
Aan het Westeinde in Berkhout wordt op 20 augustus begonnen aan de voorbereiding van de berging van een Britse bommenwerper, waar de stoffelijke resten van twee schutters nog in zitten. De zuster van de Ier John Kehoe heeft om de opgraving verzocht om haar broer ingewijde grond te kunnen herbegraven. De berging duurt van 3 september tot half oktober, waarna op land aan de Noorddijkerweg in Ursem wordt gegraven naar de resten van een Amerikaanse bommenwerper. Verder zal worden gezocht naar twee onontplofte vliegtuigbommen.
Op twee momenten: in Berkhout en later in Ursem, kan sprake zijn van ontruiming. Dat is als bommen onschadelijk moeten worden gemaakt. De zone waar huizen verlaten moeten worden (ook huisdieren, maar vee mag in de stal blijven) is 1320 meter. Maar als de opruimers een containerconstructie of aarden wal rond het werk kunnen plaatsen is het 500 meter. In het beste geval kost demontage een half uur, zei Timmerman, in het aller-slechtste kan het dagen duren. Dat zou kunnen als een bom wordt aangetroffen waarvan de ontsteker een chemische vertraging heeft en deze ook nog eens tijdens het werk is ’aangetikt’.
Er kwamen veel vragen, waaruit ook interesse bleek voor de kijkdagen die tijdens de bergingen worden georganiseerd. Dan kunnen de installaties en wat al aan vliegtuigdelen is gevonden worden bekeken en wordt uitleg gegeven. Wie het terrein zelf onbevoegd betreedt wordt zonder pardon opgepakt, waarschuwde Sipkes. Niet alleen vanwege het gevaar: ,,We beschouwen dit als het openen van een veldgraf.’’

Bron: Noordhollands Dagblad, 17 augustus 2007.