Alle familie weet nu van bergingsplan

BERKHOUT - Met de opsporing van een achternicht van piloot/navigator James Marcus d'Arcy in Canada is nu de familie van alle bemanningsleden van de bommenwerper in Berkhout op de hoogte van de eventuele berging.

Om de berging is vorig jaar gevraagd door de zuster van de Ierse vlieger John Kehoe. Diens resten liggen nog in het wrak, evenals die van zijn collegaschutter Stanley Mullenger. De familie van Mullenger was al eerder op de hoogte. Die was opgespoord, omdat burgemeester Sipkes van Wester-Koggenland dat als eerste voorwaarde stelde voor ze verdere stappen richting berging wilde ondernemen.
De piloot en de co-piloot van het toestel dat op 8 november 1941 bij Berkhout neerstortte, Christopher Saunders en James d'Arcy, werden destijds direct na de crash gevonden en liggen begraven op het oorlogskerkhof in Bergen.
De stichting Dare, die de Ierse familie bijstaat, vond dat ook hun familieleden op de hoogte zouden moeten zijn van de berging van het toestel. Daarom werden pogingen gedaan ook die op te sporen, onder andere via Britse media. Dit trok de aandacht van Alan Walker, een Britse jurist wiens oom RAF-vlieger was. Die was in mei 1940 bij het Albert Kanaal neergestort en ook zijn stoffelijke resten werden pas veel later gevonden en begraven.
Walker spoorde achtereenvolgens de verloofde van John Kehoe en de tweelingdochters van Chris Saunders op. Nu heeft hij ook contact gelegd met de achternicht van James d'Arcy, Donna Fallas. Voor zover nu bekend een van de dichtstbijzijnde familieleden.

Halfzusters

d'Arcy had twee halfzusters, Linda en Elsa. De moeder van de drie, Maude d'Arcy, was de zuster van de grootmoeder van Donna. Linda en Elsa waren nichten van Donna's moeder. Zij overleden allebei in 1984, maar omdat ze regelmatig contact hadden met Donna's moeder is Donna wel op de hoogte van het verhaal rond James d'Arcy. Ze heeft echter geen fotomateriaal of andere gegevens.
De echtgenoten van Linda en Elsa, die kinderloos bleven, zijn waarschijnlijk inmiddels overleden. Donna heeft ook nog een zuster, Elinor, en twee nichten – de dochters van haar moeders broer. De familie woont in Canada (British Columbia) sinds de zuster van Maude d'Arcy in 1906 emigreerde.
Donna zelf is in 1939 geboren. Ze kreeg Alan Walker aan de telefoon nadat die bij de voormalige buren van Linda en Elsa haar oude adres had gekregen, en van de nieuwe bewoners van dat adres haar huidige telefoonnummer. Zij reageerde 'verrast en geïnteresseerd', zoals ze het zelf omschrijft, en wil graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen.

Bron: Noordhollands Dagblad, 20 oktober 2006