Informatiebijeenkomsten over berging bommenwerpers

BERKHOUT - De gemeente Koggenland houdt op 2 juli een informatiebijeenkomst voor omwonenden van de plaatsen waar later dit jaar resten van bommenwerpers en niet-ontplofte bommen worden geborgen. Op 16 augustus is er een tweede informatie-avond, voor andere inwoners van Koggenland en belangstellenden.

De eerste berging begint op 3 september op het weiland achter Westeinde 313 in Berkhout. Verwacht wordt dat daar in het wrak van een Britse Hampden Mk I bommenwerper de lichamen van de twee boordschutters, een Ier en een Brit, nog liggen. Om de berging is verzocht door de zuster van de Ier John Kehoe. De gemeente Koggenland heeft naar aanleiding daarvan besloten ook elders in de gemeente oorlogstuig op te ruimen. Zo worden later achter Noorddijkerweg 116 in Ursem resten van een Amerikaanse B24H Liberator bommenwerper uit de grond gehaald en op twee plekken in de gemeente niet-ontplofte vliegtuigbommen. Die laatste worden vermoed langs de Teding van
Berkhoutweg in Berkhout (op land van A. Beemsterboer en achter Noorddijkerweg 128 te Ursem (land van R. Roskam).

De bijeenkomst van maandag 2 juli, die van 20 tot 22 uur in sporthal De Koggehal in De Goorn wordt gehouden, is bedoeld voor omwonenden van die locaties. Het gaat om bewoners van huizen in de veiligheidszones, het gebied rond de plek dat mogelijk ontruimd moet worden als bij de bergingen bommen worden aangetroffen. Welke voorzorgmaatregelen nodig zijn en hoe groot de zone moet zijn is afhankelijk van de ligging en de soort bom(men).
De informatiebijeenkomst voor overige belangstellenden is op donderdag 16 augustus van 20 tot 22 uur in café De Ridder, Kerkebuurt 171 in Berkhout.
Tijdens de bijeenkomsten geven burgemeester Leonie Sipkes van de gemeente Koggenland en kapitein Paul Petersen, bergingsofficier van de Koninklijke Luchtmacht, samen met andere deskundigen informatie over de werkzaamheden en mogelijke gevolgen voor de omgeving.
Veiligheid heeft de hoogste prioriteit voor het gemeentebestuur van Koggenland. Bommen kunnen 50 tot 100 jaar na dato instabiel worden en spontaan ontploffen. Het gaat bij de bergingen van de vliegtuigwrakken ook om het afvoeren van schadelijke stoffen en verontreinigde grond.
In vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog werd nog veelvuldig gebruik gemaakt van asbest en radioactieve stoffen. De totale kosten van de berging zijn geraamd op 950.000 euro, waarin de gemeente uitgaat van een Rijkssubsidie van ongeveer 440.000 euro en een gemeentelijke bijdrage van ruim 510.000 euro.

Bron: Noordhollands Dagblad, 22 juni 2007