Groen licht voor bergingen

van onze verslaggever Eric Molenaar

De GOORN - De gemeenteraad van Koggenland is gisteravond akkoord gegaan met het uittrekken van 925.000 euro voor de berging van de resten van bommenwerpers die in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort in Berkhout en Ursem.

De gemeente gaat er van uit dat 40 tot 80 procent van het bedrag door de rijksoverheid wordt gesubsidieerd. Het krijgen van de nodige vergunningen kost tijd, maar het is de bedoeling in september in Berkhout te beginnen.

Namens het CDA benadrukte Ria Sjerps dat het bergingsverzoek van de zuster van de Ierse oorlogsvlieger die in Berkhout nog in het wrak ligt voor haar fractie heel zwaarwegend was. ,,Hij heeft zijn leven gegeven voor onze vrijheid.''

Margaret Walsh-Kehoe heeft het bergingsverzoek al in 2005 gedaan, via de stichting DARE. Dat de procedure betrekkelijk lang heeft geduurd werd in de gemeenteraad even aangestipt, maar volgens burgemeester Leoni Sipkes was dat nodig om alles zorgvuldig af te wikkelen.

Gerard Vlaar (PvdA) zei dat Koggenland 'dit fatsoenlijk moet oplossen'. Hij vroeg zich wel af hoe het zat met 'de hardnekkige geruchten dat in Ursem niet zo veel te bergen zal zijn'. Volgens ooggetuigen is de Amerikaanse bommenwerper die hier in juni 1944 neerkwam grotendeels boven de grond gebleven en door de bezetter afgevoerd. Het 'ijzer' dat in de grond is gemeten zou van gedumpte auto's zijn.
Waarnemend burgemeester Leoni Sipkes zei hierover dat de gemeente uitgaat van het advies van defensie. ,,Die heeft onderzoek gedaan en gezegd dat er mogelijk resten van munitie en bommen liggen. Bij de opgraving zal blijken wie gelijk heeft. Voor de subsidie maakt het niets uit, dat gaat ook uit van het advies van defensie.''

Arie Helder drong namens de VVD aan op een ruime schadeloosstelling van de landeigenaren, 'ook als hun land na vijftien, twintig jaar nog verzakt'. Hij kreeg te horen dat alles naar tevredenheid van betrokkenen is geregeld.
Gerrit van der Roest, raadslid voor Gemeentebelangen Koggenland onthield zich gisteren van stemming omdat hij tevens eigenaar is van het bewuste stuk land in Ursem.

Een suggestie van Sjerps om een gedenkteken te plaatsen na de berging in Berkhout zal volgens Sipkes nog nader worden besproken.

Bron: Noordhollands Dagblad, 24 april 2007