Dick Schilder zocht in 1991 al naar familie vliegers

SCAMPTON - Dick Schilder uit Berkhout was afgelopen weekeinde voor de derde keer op de Britse luchtmachtbasis Scampton. De eerste keer was in 1991. Toen was hij vergeefs op zoek naar adressen van nabestaanden van de vliegers, om ze foto's van het monumentje op de crashplek te kunnen geven.

Dick en Loek Schilder zijn eigenaar van het land waar het toestel ligt. Het monumentje, een betonnen kruis, was een initiatief van wijlen Jan Wonder. Deze Berkhouter maakte de crash persoonlijk mee en heeft zich altijd ingespannen voor een eerbetoon aan de vliegers.
Achteraf kan worden vastgesteld dat diens inspanningen, en het voornemen van Dick Schilder om de familie te zoeken, er uiteindelijk toe hebben geleid dat de betrokken familieleden met elkaar in contact zijn gebracht. In september wordt een berging uitgevoerd. Zo kunnen ook de laatste twee gesneuvelde vliegers een waardig graf krijgen.

December 2004: Ed IJsbrandij bekijkt met Dick Schilder (r) kleine delen van de bommenwerper die door de jaren heen in het land zijn gevonden

Rondleiding

De commandant van basis Scampton was in 1991 niet aanwezig, maar nodigde Schilder later uit voor een rondleiding. Aanleiding voor de familie om in 1992 opnieuw de vakantie in Engeland door te brengen en Scampton te bezoeken. Maar de contactinformatie bleef uit. Dick liet de foto's achter, maar bleef de wens houden ooit in contact te komen met de nabestaanden. Toen het internet opkwam probeerde hij informatie te krijgen via zoekmachines. De namen van de vliegers leverden zo'n ondoordringbare brij van webpagina's op dat hij het uiteindelijk maar opgaf.
De zaak kwam in een stroomversnelling door een combinatie van toevalligheden. In 2004 was de familie Schilder voor een vakantie aan de Noordzeekust. Op de dag van terugkeer besloten ze nog een bezoek te brengen aan het Atlantikwallmuseum in Noordwijk. Daar had de stichting DARE, die de luchtoorlog onderzoekt, toevallig een expositie van de restanten van een opgegraven Duits jachtvliegtuig. Doorgaans waren daarbij geen mensen van DARE zelf, maar juist die zondagmiddag wel. Secretaris Ed IJsbrandij ving iets op wat Dicks vrouw Annette zei over het toestel dat in Berkhout in de grond ligt en raakte geïnteresseerd. Hij was wel bereid contacten die DARE, onder meer in Engeland heeft, te vragen of die soms familie konden achterhalen. David King van de Remembrance Society slaagde erin het adres van de zuster van staartschutter Jack Kehoe te achterhalen, in Tullamore, in county Offaly in het midden van Ierland. Een Ierse collega van IJsbrandij legde het contact.
Het bleek dat de toen 85-jarige Margaret Walsh tot dan toe niet wist waar het toestel precies lag. Zij en haar dochters waren in Berkhout geweest, maar niet verder gekomen dan de plaquette bij de kerk waar Kehoes naam ook op staat. Aangezien zij haar moeder had beloofd alles te zullen doen om Jack naar huis te halen diende ze in maart 2005 een verzoek tot berging in bij de gemeente Wester-Koggenland. De gemeenteraad van Koggenland nam uiteindelijk een positief besluit op 23 april 2007.
Dick en zijn broer Loek hebben gemengde gevoelens over de berging. Met het verdwijnen van het wrak verdwijnt ook een deel van hun verleden. Het is er hun hele leven geweest. ,,De plek daar had iets magisch. Die magie gaat verloren. Maar nu ik de Ierse familie heb leren kennen geef ik hun wens voorrang.''

Bron: Noordhollands Dagblad, 26 mei 2007