Kippenvel om bommenwerper boven Hampden in Berkhout


Foto Eric Molenaar

Helemaal gaaf, want pas opnieuw geschilderd, heeft de RAF met de enige nog in Europa vliegende Lancaster bommenwerper zaterdagmiddag 28 april 2007 als eerbetoon aan omgekomen kameraden een zogenoemde 'flypast' gemaakt boven de plek in Berkhout waar het wrak van Hampden P1206 ligt.


Foto Gusta Lebbink


Foto Sjouke de Boer


Ene Sander zette dit filmpje van de Lancaster boven Berkhout op Youtube.com


Tientallen mensen waren er op het weiland achter het Westeinde getuige van dat het toestel vanuit het oosten laag kwam aanvliegen en vier keer rond en over de crashplek cirkelde.

Foto's Eric Molenaar


De plaats waar het vliegtuigwrak metersdiep in de zachte klei ligt was gemarkeerd door twee Nederlandse vlaggen. Het betrekkelijk langzaam vliegende toestel was goed te zien en dat gezicht, in combinatie met het karakteristieke bromgeluid, bracht bij menigeen het kippenvel op de armen.


Het was ook letterlijk een uniek gezicht, omdat de viermotorige RAF-bommenwerper, die behoort tot de Battle of Britain Memorial Flight, zelden boven Nederland vliegt.


De Lancaster was naar Nederland gekomen voor een herdenking van Operatie Manna, de voedseldroppings van april/mei 1945. Die vond zaterdagmiddag in het bijzijn van diplomatieke vertegenwoordigers van alle betrokken landen en hoge officieren van de Nederlandse en Britse luchtmacht plaats in Nieuw-Terbregge bij Rotterdam.

De RAF greep deze herdenking van de eerste humanitaire missie die ooit door oorlogsvliegtuigen werd uitgevoerd aan voor een eerbetoon aan gesneuvelde vliegers. Dat was ook op verzoek van de 49 Squadron Association, de vereniging van oud-vliegers van het squadron waartoe de Hampden behoorde. De Lancaster maakte daarom zaterdag en zondag ook een 'flypast' boven een aantal oorlogsgraven en plekken waar bommenwerpers zijn gecrasht. Direct na Berkhout ging hij naar Ursem en Bergen, zondag naar Alkmaar en Schoorl.


Op de voorgrond het kruis dat nabij de crashplaats staat ter nagedachtenis van de vliegers die nog in het wrak liggen.


Een laatste groet, voor de Lancaster doorvliegt. De bemanning bestond uit gezagvoerder S/L Stu Reid, co-piloot F/L Ed Straw, de navigators F/L Owen Harcombe en Jim Crowley en boordwerktuigkundige W/C Colin Reeves