Vijf maal kijken bij berging in september

De gemeente Koggenland verzorgt tijdens de berging van de Britse bommenwerper in Berkhout, die maandag officieel start, alleen al in september vijf kijkmiddagen. Woordvoerder Marcel Kummel verwacht op elk van die middagen een grote toeloop.

In Bentelo (gemeente Hof van Twente), waar Kummel in 2005 ook de voorlichting deed rond de berging van een Britse bommenwerper, trokken de talrijke bijeenkomsten steevast twee- tot driehonderd mensen. ,,Ze stonden er voor in de rij!''
De kijkmiddagen in Berkhout zijn vooralsnog vastgesteld op 11, 13, 18, 20 en 27 september. Dan kan het publiek van 16 tot 18 uur rondkijken bij de installaties, terwijl het bergingsteam uitleg geeft over vondsten en achtergronden. Tot de bergingslocatie zelf wordt niemand toegelaten, omdat hier vanaf het eerste moment sprake is van het openen van een veldgraf. In het wrak van de in 1941 neergestorte bommenwerper liggen naar verwachting nog de stoffelijke resten van een Ierse en een Britse boordschutter. In oktober worden in Ursem nog wrakdelen van een Amerikaanse bommenwerper geborgen, maar hier is de bemanning destijds tijdig uit het toestel gekomen.
Ook veel scholen hebben al belangstelling getoond voor een uitleg ter plekke. Voor deze groepen worden aparte afspraken gemaakt, op een ander tijdstip.
In Bentelo kwamen er volgens Kummel oudere, maar ook jongere mensen op de kijkmiddagen af. ,,Er was veel belangstelling voor hoe het indertijd is gegaan. Mensen zijn geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog, maar ook nieuwsgierig naar hoe zo'n berging in zijn werk gaat. Tegelijk moet je niet onderschatten hoe groot de emotionele lading is die loskomt. Daar moeten we heel voorzichtig mee omgaan.''

Bron: Noordhollands Dagblad, 30 augustus 2007