Ieren en Nederlanders wachten op verlossende woord Britten


van onze verslaggever Eric molenaar


BERKHOUT - Begin 2006 komt er vanuit het Britse stadje Saffron Walden een antwoord op de vraag of er bij de Britse nabestaanden van de in Berkhout neergestorte vlieger Stanley Mullenger bezwaar bestaat tegen de berging van diens toestel.

Margaret Walsh-Kehoe, de 86-jarige zuster van de andere vlieger die zich naar men aanneemt in de bommenwerper bevindt, de Ier John Kehoe, heeft een formeel verzoek ingediend. Zij wil de laatste wens van haar moeder inwilligen en haar broer in gewijde grond in Ierland herbegraven.

Burgemeester Leoni Sipkes van Wester-Koggenland heeft de start van een vooronderzoek naar de berging afhankelijk gesteld van een Brits jawoord.

Een Britse neef van Mullenger, Ian Sharpe, is opgespoord. Hij heeft tien familieleden een brief gestuurd, waarin hij beïnvloeding zorgvuldig vermijdt. Hij wil de meeste stemmen laten gelden.

Inmiddels heeft in Nederland Tweede-Kamerlid Zsolt Szabó de zaak bij staatssecretaris van defensie Van der Knaap aangekaart, omdat hij vreest dat een probleem ontstaat als de Britten het door de Ierse overheid ondersteunde verzoek afwijzen.

Zo'n situatie is nog niet eerder voorgekomen. Alle betrokkenen wachten nu op het antwoord van de Britse familie, in de hoop dat dit verlossend zal zijn.

Op deze pagina zetten wij het neerstorten van de bommenwerper in een kader.

Waar kwam hij vandaan, wat was zijn doel, wie vormden de bemanning, hoe haalden de Duitsers hem neer, en wat gebeurde er nadien in Berkhout?

Bron: Noordhollands dagblad, 31 december 2005