Piloten ontbreken op monument bij kerk


van onze verslaggever Eric molenaar


BERKHOUT - De piloten van het in Berkhout gecrashte toestel, Saunders en D'Arcy, liggen in een oorlogsgraf in Bergen. Hun namen ontbreken op het monument bij de kerk in Berkhout, waar degenen die 'zich gaven voor de vrede' worden geëerd.

Volgens de gemeente Wester-Koggenland, waarin de toenmalige gemeente Berkhout is opgegaan, is niet na te gaan waarom zij destijds niet op de plaquette werden opgenomen. Het enige officiële document, dat in het gemeentelijk archief is ingeboekt als 'politierapport', meldt ook geen andere namen dan 'Shoe' en 'Mullenger(s)', de afgevoerde vliegers blijven daarin anoniem. Dit document is kennelijk gebruikt bij het maken van de plaquette, want daar stond aanvankelijk de naam Shoe op.

Warrant officer Christopher Arthur Saunders (28), de piloot, was onderscheiden met de Distinguished Flying Medal voor betoonde moed. Na het neerschieten van zijn toestel stond hij in een Britse krant onder de kop 'Now Daddy is missing', met een foto die was genomen toen hij in Buckingham Palace in Londen de medaille kreeg uitgereikt. Op zijn arm op de foto zijn tweeling van drie: Jacqueline en Francis. De kop 'Nu is vader vermist' sloeg op het feit dat de tweeling tijdens de uitreiking van de medaille in het paleis was zoekgeraakt. De meiden werden teruggevonden terwijl ze zaten te spelen in de biljartzaal. Saunders was gehuwd met Frances Evelyn Saunders. Tweede piloot sergeant James Marcus D'Arcy (26) was ongehuwd. Hij was de navigator.

John Edward Kehoe en Stanley Gordon Mullenger waren boordschutter. Kehoe zat in de geschutskoepel onderin het toestel en Mullenger, die ook radiotelegrafist was, bovenin. Beiden worden genoemd in het monument van Runnymede nabij Windsor. Daar worden 20.000 vliegers herdacht die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog en 'geen bekend graf' (!) hebben.

De twee achtergebleven vliegers werden genoemd op een houten kruis dat de Duitsers nabij de crashplaats hadden neergezet. ,,Hier rusten onbekende Engelse vliegers, bemanning van een op 8 november 1941 neergeschoten Engelse machine Hampden'', luidde de tekst in het Duits. Vlak na de oorlog kwam er een bordje op met de namen. In de jaren vijftig is het kruis, dat in slechte staat verkeerde, opgeruimd. Begin jaren tachtig nam Jan Wonder, die zich als Berkhouter erg heeft ingespannen voor een waardige herdenking van de vliegers, het initiatief om een betonnen kruis te plaatsen. In mei 1983 stond dit er, met een plaatje met inscriptie op kosten van de gemeente, en kon wethouder B. van Steen er bloemen leggen. Iets wat de gemeente jaarlijks herhaalt. Bij de kerk in Berkhout worden behalve dorpelingen die tijdens de oorlog omkwamen de twee vliegers geëerd die nog in het wrak rusten. De piloten ontbreken.

Bron: Noordhollands dagblad, 31 december 2005