Monument bij Westeinde

BERKHOUT - De gemeenteraad van Koggenland krijgt in december een voorstel om aan het Westeinde, nabij de plek waar op 8 november 1941 een Britse bommenwerper neerstortte, een gedenkteken te plaatsen. Dit zal informatie bevatten over de vier gesneuvelde bemanningsleden. Mogelijk wordt ook de geborgen propeller hierin verwerkt.


Dit maakte burgemeester Leonie Sipkes gisteren bekend bij de afronding van de bergingsoperatie in Koggenland. Zij noemde die operatie, waaraan ruim twee jaar is gewerkt, 'zeer geslaagd'.

De Britse Hampden is geborgen naar aanleiding van een verzoek van de Ierse Margaret Walsh (88) om de resten van haar broer John Kehoe te bergen. Diens stoffelijk overschot en dat van zijn collega-schutter Stanley Mullenger werden al snel gevonden. Nader onderzoek moet uitwijzen of het mogelijk zal zijn Kehoe alsnog naar zijn familiegraf in Ierland over te brengen. Sipkes verwacht in april of mei 2008 duidelijkheid. De geborgen wrakstukken gaan voor het grootste deel terug naar Engeland. Enkele voorwerpen komen in het gemeentehuis van Koggenland in een vitrine, met foto's van de werkzaamheden.

Elders in Berkhout is op 7 oktober een vliegtuigbom onschadelijk gemaakt, terwijl een deel van het dorp was ontruimd. Gisteren werd bekend dat op het moment van demontage, toen het luchtruim ter plekke gesloten was, een sportvliegtuigje laag is overgevlogen. Nog steeds is onbekend wie de piloot was. Hoe dit te voorkomen is zal worden uitgezocht, om te voldoen aan de belofte aan staatssecretaris Ank Bijleveld van binnenlandse zaken om mee te werken aan een landelijk draaiboek voor vliegtuigbergingen.

Bron: Noordhollands Dagblad, 2 november 2007