Bloemen bij eenzaam kruis


BERKHOUT
- Dick Schilder heeft gisteren op zijn land, nabij de plek waar precies 66 jaar geleden een Britse bommenwerper zich in de grond boorde, bloemen gelegd. Hij deed dat namens nabestaanden van de gesneuvelde bemanningsleden.
Maar ook namens zichzelf, want zijn hele leven lag hier het wrak van het oorlogsvliegtuig, met daarin de stoffelijke overschotten van de twee boordschutters. Nu de resten van bommenwerper én bemanningsleden in september zijn geborgen, rest slechts het betonnen kruis met hun namen: John (Jack) Kehoe en Stanley Mullenger.
Met de bloemen eerde Schilder ook piloot Chris Saunders en navigator James d'Arcy, die in Bergen begraven liggen. Hij vertelt dat 8 november altijd een bijzondere dag was. ,,Vaak stond ik 's avonds om negen uur achter de kas, te turen in het donker, richting de crashplek, terwijl ik me probeerde voor te stellen hoe het toen geweest moet zijn.''
In 2005 en 2006 werd de crash op het weiland herdacht met een uitgebreide plechtigheid, waarbij een geestelijke de grond zegende. Nu zijn de stoffelijke resten weggehaald en het wachten is op de herbegrafenis. De Ierse familie van Kehoe, die om de berging heeft verzocht, herdacht hem gisteren tijdens een dienst in de plaatselijke kerk. In Tullamore, waar ook het familiegraf is waar Jacks naam al op de steen staat. De familie hoopte hem daar te kunnen bijzetten.
Sheila Hamilton, dochter van de verloofde van Kehoe, had Schilder gevraagd bloemen neer te leggen. Haar moeder zal zondag, als Groot-Brittannië de gevallenen eert op Remembrance Day, een herdenkingskruisje voor hem plaatsen op het kerkhof bij de luchtmachtbasis Scampton. Dat was de basis van de bommenwerper die in Berkhout zijn einde vond.


Terwijl Dick Schilder bloemen legt bij het kruis kijken zijn vrouw Annet (l), schoonzus Erica en haar zoon Jacco toe.


Marcel Rob maakt een foto voor het Noordhollands Dagblad