Resten bommenwerper terug naar basis

door eric molenaar

BERKHOUT - Restanten van de bommenwerper die vorig jaar is geborgen in Berkhout, worden door de luchtmacht teruggebracht naar de Britse basis waar hij vertrok, RAF Scampton. Toch blijven ook delen in Nederland.

De onderdelen die naar Engeland gaan worden waarschijnlijk in november afgeleverd. Op 8 november is het 67 jaar geleden dat de Hampden P1206 werd neergehaald. En op 11 november is het Remembrance Day, de Britse herdenkingsdag. De P1206 behoorde tot het 49th Squadron, dat was gestationeerd op Scampton. De 49 Squadron Association wil de resten van het vliegtuig graag in het museum onderbrengen dat al op de basis is ingericht.


De kistjes die bergingsofficier Paul Petersen voor de nabestaanden heeft samengesteld.

Het komt vrijwel nooit voor dat een neergeschoten oorlogsvliegtuig 'terugkeert' naar zijn basis. Maar dit is dan ook een heel bijzondere berging geweest, met een enorme emotionele lading, legt bergingsofficier Paul Petersen van de Koninklijke Luchtmacht uit. Hij had de leiding over de berging in Berkhout. Die was aangevraagd door de zus van een van de gesneuvelde boordschutters, de Ier John Kehoe. Diens stoffelijk overschot en dat van zijn Britse collega Stanley Mullenger konden als gevolg hiervan op 7 mei dit jaar in Bergen met militaire eer worden begraven. De families van zowel de boordschutters als de piloot en de navigator, die in 1941 al werden begraven, zijn persoonlijk betrokken geraakt. Van alle bemanningsleden behalve de navigator waren dan ook familieleden aanwezig bij de begrafenis. Van Kehoe zelfs de dochter van diens verloofde. Petersen had voor elke familie een speciaal kistje samengesteld met een aantal kleinere onderdelen. ,,Schakelaars, een passertje dat de bommenrichter in handen heeft gehad. Tastbare dingen.''

Veel is na de oorlog al weggehaald door oud-ijzerhandelaren. Naar Engeland gaat onder meer een landingsgestel met wiel, een motor, rubberboot en het Browning boordwapen, met munitie. De Nederlandse stichting Dare heeft ook onderdelen gekregen. Dare is gespecialiseerd in de luchtoorlog en heeft een doorslaggevende rol gespeeld bij deze berging. De stichting kreeg onder meer een deel van een motor, stuurklepbediening en plaatwerk, maar voorzitter Jan Uithol van Dare is vooral trots op het Vickers machinegeweer met munitietrommel. ,,Want daar heeft Kehoe of Mullenger achter gezeten.'' Dare exposeert in het Atantikwallmuseum in Noordwijk.

Bron: Noordhollands Dagblad, 13 juni 2008