Onthulling monument afsluiting van geslaagde missie

'Vrijheid spreekt niet vanzelf'

BERKHOUT - ,,We hopen dat dit monument voor iedereen die langskomt een herinnering is dat zij dat in vrijheid kunnen doen dankzij de offers die zo veel mensen hebben gebracht.''

Vrijheid spreekt niet vanzelf, vindt Ian Sharpe, de neef van Stanley Mullenger. Hij zei dit bij het monument met de propeller van de Britse Hampden-bommenwerper. Zijn oom vond daarin samen met Chris Saunders, John Kehoe en James d'Arcy de dood. De Britse nabestaande wees er op dat Berkhout zelf in de oorlog ook vijf mensen heeft verloren. ,,Wij zijn het levende bewijs dat hun dood niet voor niets is geweest.'' Als symbool van dank schonk hij het dorp een es, die nabij het monument is geplant. Het gedenkteken zelf vindt hij 'adembenemend'. ,,Mijn moeder had het niet anders gewild.''

(download hier de toespraak van Ian Sharpe in MP3-formaat)

Hoogtepunt


Het monument aan het Westeinde werd gistermiddag onthuld door burgemeester Leoni Sipkes van Koggenland. Zonder grote toespraak. Dat liet zij over aan de nabestaanden van de vliegers die eerder gisteren in Bergen waren begraven.
Margaret Tracey sprak namens haar moeder Margaret Walsh, zus van Kehoe. Zij noemde de dag 'het hoogtepunt van 66 jaar van hopen en bidden voor wat een onmogelijke missie leek'. En sprak de diepste dankbaarheid uit voor iedereen die heeft bijgedragen aan het alsnog slagen van die missie. Met name noemde ze ook Berkhouters als de familie Schilder, de eigenaren van het land waar het toestel tot september 2007 lag. En wijlen Jan Wonder. Zij hebben veel gedaan om de herinnering levend te houden. Wonder regelde het kruis dat vele jaren lang nabij de plek van de crash stond - en daar zal blijven staan als herinnering. Wonder mocht de ontknoping niet meer meemaken, maar zijn weduwe legde gisteren in zijn naam bloemen, zowel bij het graf als bij het monument.
Ook roemde Tracey de luchtoorlogonderzoekers van de stichting Dare, 'voor hun vasthoudendheid die ons hier heeft gebracht'. De Ierse familie ontdekte door tussekomst van Dare in 2005 waar het toestel precies lag. Toen kon een bergingsverzoek worden ingediend.
De Ierse besloot in het Iers-Gaelisch : 'Go raibh mile maith agaibh go leir'. Te vertalen als 'honderdduizend maal bedankt'.
Haar moeder omklemde ondertussen een ingelijst stukje kleding dat zij tijdens de lunch had gekregen. Een omzoomd stukje leer, tussen de wrakstukken gevonden. Nog goed herkenbaar is de daarop aangebrachte naam J.E. Kehoe. Dat haar 20-jarige broer hier de dood heeft gevonden is via dna-onderzoek definitief vastgesteld. Maar voor zijn zus is dit stukje van zijn vliegersuitrusting het tastbare bewijs.

Bron: Noordhollands Dagblad, 8 mei 2008

Klik hier voor bericht NHD-site met video en fotoalbum
Klik hier voor fotoalbum Eric Molenaar (151 foto's)