Wat voorafging.... (nieuwste artikelen staan op beginpagina)

9 november 2007, Noordhollands Dagblad:
Bloemen bij een eenzaam kruis
Flowers at a single cross
Dick Schilder heeft gisteren op zijn land, nabij de plek waar precies 66 jaar geleden een Britse bommenwerper zich in de grond boorde, bloemen gelegd. Hij deed dat namens nabestaanden van de gesneuvelde bemanningsleden.


2 november 2007, Noordhollands Dagblad:
Monument bij Westeinde
De gemeenteraad van Koggenland krijgt in december een voorstel om aan het Westeinde, nabij de plek waar op 8 november 1941 een Britse bommenwerper neerstortte, een gedenkteken te plaatsen.


 


De berging is uitgevoerd tussen 3 en 28 september.
Klik op de foto voor een overzicht

Click on the image for the progress page

 

2 oktober 2007, Noordhollands Dagblad:
Ierse vlieger niet naar huis
De stoffelijke resten van de twee vliegers die in Berkhout zijn geborgen zullen, mogelijk al in de lente van 2008, gezamenlijk in Bergen worden herbegraven. De wens om de Ierse vlieger John Kehoe in zijn familiegraf in Ierland bij te zetten kan niet in vervulling gaan. De botten zijn zodanig vergaan dat dna-onderzoek om te bepalen wie wie is jaren zou duren en zeer kostbaar zou zijn.
In Berkhout is ondertussen het zoeken naar een tweede blindganger gestaakt.


29 september 2007, Noordhollands Dagblad:
Propeller in monument
De propeller van de Hampden is als enige achtergebleven: om te worden verwerkt in een monument.

27 september 2007, Noordhollands Dagblad:
Berging nagenoeg afgerond
De berging van de Britse bommenwerper in Berkhout is nagenoeg afgerond. Dit is zeker een week vroeger dan verwacht.

25 september 2007, Noordhollands Dagblad:
Minister onder indruk van 'technische archeologie'
Minister Eimert van Middelkoop van defensie toonde zich gisteren erg onder de indruk van het bergingswerk dat in Berkhout wordt verricht.

22 september 2007, Noordhollands Dagblad:
Defensieminister Van Middelkoop bekijkt berging
Minister E. van Middelkoop van Defensie brengt maandag 24 september 2007 een bezoek aan de bergingslocatie in Berkhout.

22 september 2007, Noordhollands Dagblad:
'Wat een poppenkast allemaal'
,,Een poppenkast die Koggenland minimaal 22 euro per inwoner kost. En nu komt de minister van defensie ook nog kijken. Ik noem de hele operatie: 'Van bombardement tot egotrip'..''

21 september 2007, Noordhollands Dagblad:
Berkhouters uit woning vanwege demontage bom
Ruim 200 inwoners van Berkhout mogen zondag 7 oktober niet in hun woning. Er moeten die dag 84 huizen worden ontruimd vanwege de demontage van een bom. In een weiland bij het dorp is een blindganger aantroffen.

19 september 2007, Noordhollands Dagblad:
Jong en oud naar berging
Er waren opvallend veel kinderen tussen de vele heren die gisteren op de eerste kijkmiddag van de berging van de bommenwerper in Berkhout afkwamen. En vrouwen.

18 september 2007, Noordhollands Dagblad:
In Berkhout tijdelijk eenrichtingsverkeer
Het verkeer in Berkhout wordt dinsdag vanwege de eerste kijkmiddag bij de berging van de bommenwerper gedurende enkele uren omgeleid. Autoverkeer kan het westelijk deel van het dorp alleen in vanuit de richting Braken.

17 september 2007, Noordhollands Dagblad:
Navigator James d'Arcy blijft grote onbekende
Van drie van de vier vliegers die in 1941 de crash van hun Hampden bommenwerper in Berkhout niet overleefden zijn inmiddels meer achtergronden bekend. Maar piloot/navigator James Marcus d'Arcy blijft vooralsnog een grote onbekende.

15 september 2007, Noordhollands Dagblad:
Grote vraag: wat namen de schroothandelaren mee?
Er komen bewijzen aan de oppervlakte dat schroothandelaren hier na de oorlog flink bezig zijn geweest. Gebroken schoppen en stukken staalkabel zijn stille getuigen van moeizame pogingen wrakdelen uit de zware klei te halen. De grote vraag is: wat hebben ze destijds kunnen meenemen?

13 september 2007, Noordhollands Dagblad:
Stichting Dare helpt bergingsdienst bij conservering
Mensen van de stichting Dare zijn woensdag op uitnodiging van bergingsofficier Paul Petersen ingezet bij het conserveren van gevonden wrakdelen.

11 september 2007, Noordhollands Dagblad:
Stoffelijke resten bij berging aangetroffen
Bij de berging van het vliegtuigwrak in Berkhout zijn stoffelijke resten gevonden. Daardoor zijn de geplande kijkmiddagen voor het publiek uitgesteld.
Zie ook artikel en fotoalbum op www.nhd.nl,
video op RTV Noord-Holland en artikel met video op de site van de Telegraaf

11 september 2007, Noordhollands Dagblad:
Boordwapens nog in opmerkelijk goede staat
Bij de berging in Berkhout zijn twee van de acht boordwapens aangetroffen van de Britse Hampden bommenwerper die hier op 8 november 1941 is neergestort.

11 september 2007, Noordhollands Dagblad:
Piëteit, geen kostenbesparing
Reactie Nederlandse overheid op kritiek op het blijven bestaan van veldgraven met vermiste bemanningsleden van oorlogsvliegtuigen in Nederland.

8 september 2007, Noordhollands Dagblad:
Berging door klei 'monnikenwerk'
De berging van een Britse bommenwerper in een weiland in Berkhout is na een kleine vier dagen werken uitgelopen op het monnikenwerk dat al werd verwacht. De specialisten op het gebied van berging, identificatie en explosieven zien zich genoodzaakt de vette klei laagje voor laagje met de hand te onderzoeken.

8 september 2007, Noordhollands Dagblad:
Veldgraf beladen term
De stichting Dare, vanaf het begin betrokken bij het Ierse verzoek tot berging van de bommenwerper in Berkhout, is blij dat ons land straks een 'veldgraf' minder telt. Maar zij vindt eigenlijk dat alle militairen die vermist zijn omdat ze nog ergens in een vliegtuigwrak liggen een 'echt' graf verdienen.

7 september 2007, Noordhollands Dagblad:
Staatssecretaris bij berging
Staatssecretaris Ank Bijleveld van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties brengt maandagmorgen een bezoek aan de locatie in Berkhout waar een Britse bommenwerper wordt geborgen.

6 september 2007, Noordhollands Dagblad:
Wrakdelen bommenwerper aangetroffen
Op het land van Schilder aan het Westeinde in Berkhout is voor de berging van de Britse Hampden bommenwerper al een behoorlijke oppervlakte afgegraven. Gisteren zijn al de eerste resten van munitie en kleine aluminium wrakdelen aangetroffen, op 30 tot 40 centimeter diepte.

4 september 2007, Noordhollands Dagblad:
Mediacircus rond vliegtuigberging
De Ierse zussen Margaret Tracey en Carmel McGrath hebben het zichtbaar even moeilijk. Op de plek waar hun oom ligt schraapt een graafmachine een dun laagje met gras weg. De berging is begonnen.
Videofilm op NHD.nl
- Nieuwsbericht op RTVNH

3 september 2007, Noordhollands Dagblad:
'Hopelijk waren ze al dood'
Aan de vooravond van de officiële start van de berging van een Britse bommenwerper zijn familieleden gistermiddag rondgeleid op de nog onberoerde plek waar het toestel ligt.

30 augustus 2007, Noordhollands Dagblad:
Vijf maal kijken bij berging
De gemeente Koggenland verzorgt tijdens de berging van de Britse bommenwerper in Berkhout, die maandag officieel start, alleen al in september vijf kijkmiddagen. Woordvoerder Marcel Kummel verwacht op elk van die middagen een grote toeloop.

15 augustus 2007, Noordhollands Dagblad:
In slechtste geval dagenlang huis uit bij berging
Bij de tweede voorlichtingsbijeenkomst over de berging van de bommen(werpers) in Koggenland is gisteravond de nadruk gelegd op de risico’s. ,,Er kan altijd wat fout gaan. Het blijft een operatie waarbij je te maken hebt met explosieven. Omwonenden moeten een aantal uren, misschien zelfs een paar dagen het huis uit, maar we gaan uit van een aantal uren’’, zei burgemeester Leonie Sipkes.

15 augustus 2007, Noordhollands Dagblad:
Start berging bommenwerper
De gemeente Koggenland begint maandag met de voorbereiding van de berging van de Hampden. Donderdag is er in café De Ridder in dat dorp een voorlichtingsbijeenkomst voor alle belangstellenden.

3 juli 2007, Noordhollands Dagblad:
Goudvis mag thuisblijven
Omwonenden van de plekken in Berkhout en Ursem waar in september en oktober bommen(werpers) worden geruimd maken zich persoonlijk niet al te veel zorgen. Maar over hun dieren hadden ze wel vragen, bleek gisteravond op de eerste informatiebijeenkomst over de vliegtuigbergingen.

28 juni 2007, Noordhollands Dagblad:
Bij ontruimingen 1150 huishoudens betrokken
In totaal 1150 huishoudens in Koggenland zijn door de gemeente aangeschreven. Hun woningen worden mogelijk ontruimd in verband met de berging van vliegtuigwrakken en -bommen.

22 juni 2007, Noordhollands Dagblad:
Informatiebijeenkomsten over bergingen
Koggenland houdt op 2 juli en 16 augustus informatiebijeenkomsten voor omwonenden van de plaatsen waar later dit jaar resten van bommenwerpers en niet-ontplofte bommen worden geborgen.

 

26 mei 2007, Noordhollands Dagblad:
Hoe emoties doorwerken tot op de dag van vandaag

Speuren naar gesneuvelde vlieger

Legpuzzel wordt steeds completer

Zijn dood maakte me aardiger Also english version

Tweeling liet as moeder bijzetten in oorlogsgraf vader

Dick Schilder zocht in 1991 al naar familie vliegers

Archief
Eerder gepubliceerde artikelen zijn terug te vinden in het archief.

19 mei 2007:
Bijeenkomst nabestaanden en herdenking op Scampton

Uniek eerbetoon Red Arrows
aan bemanning P1206


Herdenkingsplechtigheid

Een beeldverslag is hier te vinden.


 


4 mei 2007:
Bloemen voor offer bemanning Hampden P1206
Ook dit jaar legde de gemeente op 4 mei bloemen bij het kruis dat nabij de plek staat waar John Kehoe, Stanley Mullenger, James d'Arcy en Christopher Saunders sneuvelden in de strijd..

2 mei 2007, Noordhollands Dagblad:
Minuten van stilte na horen nieuws berging
In Ierland, Groot-Brittannië en bij betrokkenen in Nederland is opgetogen en opgelucht gereageerd op het nieuws dat de berging van de bommenwerper in Berkhout doorgaat.

28 april 2007:
Kippenvel bij 'flypast'

De RAF heeft met de enige nog in Europa vliegende Lancaster bommenwerper zaterdagmiddag als eerbetoon aan omgekomen kameraden een zogenoemde 'flypast' gemaakt boven de plek in Berkhout waar het wrak van Hampden P1206 ligt. Dat bezorgde menigeen kippenvel.

24 april 2007, site gemeente Koggenland:
WO II vliegtuigwrakken in Koggenland worden geborgen
De gemeenteraad van Koggenland is unaniem akkoord gegaan met het kredietvoorstel van het college van burgemeester en wethouders die het mogelijk maakt om twee vliegtuigwrakken uit WO II te laten bergen. Aangenomen wordt dat de ingrijpende bergingsoperatie in september aanstaande start en zes tot acht weken in beslag zal nemen.

24 april 2007, Noordhollands Dagblad:
Groen licht voor berging bommenwerpers
De gemeenteraad van Koggenland is gisteravond akkoord gegaan met het uittrekken van 925.000 euro voor de berging van de resten van bommenwerpers die in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort in Berkhout en Ursem.

10 april 2007, Noordhollands Dagblad:
Bommenwerper 'groet' Berkhout en Ursem
Een Britse Lancaster bommenwerper zal op zaterdag 28 april, even na 14 uur, op lage hoogte over de plekken in Berkhout en Ursem vliegen waar bommenwerpers zijn neergestort.

16 maart 2007, Noordhollands Dagblad:
Bergen vliegtuigen kost bijna miljoen
De gemeente Koggenland gaat er van uit dat de berging van de wrakken van twee bommenwerpers uit de Tweede Wereldoorlog 950.000 euro gaat kosten. Van het Rijk wordt een bijdrage van 440.000 euro verwacht.

16 maart 2007, Volkskrant:
Het is tijd John Kehoe uit de Hollandse klei te halen
Het bergen van een vliegtuigwrak uit de Tweede wereldoorlog is voor de betrokkenen nog altijd een gevoelige zaak.

13 maart 2007:
Voorstel: berg bommenwerpers
Burgemeester en wethouders van Koggenland stellen de gemeenteraad voor positief te besluiten over de voorgenomen berging van de bommenwerperwrakken bij Berkhout en Ursem. Details over onder meer het prijskaartje worden morgen bekendgemaakt.

6 maart 2007:
Voorstel over berging in april of mei
De gemeenteraad van Koggenland bespreekt in april of mei een voorstel over het al dan niet bergen van de resten van bommenwerpers in Berkhout en Ursem. Aanvankelijk was het de bedoeling hier in maart een besluit over te nemen.

25 december 2006:
Over speurtocht naar moeders verloofde
Sheila Hamilton schreef voor de kerstuitgave van de 4T9er, het blad van de 49 Squadron Association, een artikel over haar speurtocht naar haar moeders verloofde.

15 december 2006:
Boren tot 25 meter diep bij bommenwerper
Vanuit een sondeerwagen in Berkhout is woensdagmiddag een boring tot 25 meter diep gedaan. Dit gebeurde op het weiland waar het wrak van de Britse bommenwerper ligt.

8 november 2006:
Memorial service 6 november 2006

'Nauwelijks in staat hun moed te begrijpen'

Jacks naam staat al op steen familiegraf

Oorlogsveteraan: Je blijft denken dat jou niets gebeurt Also english version

Mary Jo aanbad haar 'paddy'

Berging op zijn vroegst na de zomer

Een beeldverslag is hier te vinden.

Download opname Radio Noord-Holland

26 oktober 2006:
Britten leggen krans bij ceremonie
Een Britse luchtmachtdelegatie zal op 8 november in Berkhout aanwezig zijn bij de herdenking van het feit dat hier die dag precies 65 jaar geleden een Hampden-bommenwerper neerstortte. Net als vorig jaar zullen de Ierse Margaret Walsh en haar familie op het weiland waaronder het wrak ligt een korte gebedsdienst bijwonen. Pastoor Jan Berkhout zal die leiden.

 

26 oktober 2006:
Zuster Ierse vlieger in documentaire
Het verhaal achter de in Berkhout neergestorte Britse bommenwerper gaat zoals het er nu naar uitziet een rol spelen in een documentaire over de emoties waarmee vliegtuigbergingen gepaard gaan.

 

20 oktober 2006:
Alle familie weet nu van bergingsplan
Met de opsporing van een achternicht van piloot/navigator James Marcus d'Arcy in Canada is nu de familie van alle bemanningsleden van de bommenwerper in Berkhout op de hoogte van de eventuele berging.

13 oktober 2006:
Raad trekt 25.000 euro uit voor onderzoek
De gemeenteraad van Wester-Koggenland heeft 25.000 euro beschikbaar gesteld voor bodem- en milieuonderzoeken. Kritiek was er op raadslid Jim Mollet, die het college verweet dat er vertraging is ontstaan doordat het onderzoek is uitgebreid naar de berging van een tweede bommenwerper (en in tweede instantie twee losse vliegtuigbommen).

 

7 oktober 2006:
Tweeling piloot nu aan verdriet toe

De tweelingdochters van de piloot van de bommenwerper in Berkhout, waarvan de berging wordt voorbereid, hebben altijd gedacht dat diens toestel boven de Noordzee was neergestort. ,,Toen waren we nog geen 3, te jong om echt verdriet te hebben. Nu hebben we het gevoel dat hij zojuist is overleden'', zegt de nu 68-jarige Jackie.

 

7 oktober 2006:
Raad Koggenland besluit in maart
De gemeenteraad van Koggenland beslist in maart 2007 over het bergen van bommenwerpers in Berkhout en Ursem. Dat blijkt uit een overzicht dat B en W de raad hebben gegeven..

 

4 oktober 2006:
Geld voor onderzoek
De gemeenteraad van Wester-Koggenland bespreekt op 12 oktober een voorstel om 25.000 euro uit te trekken voor de voorbereiding van de eventuele berging van twee bommenwerpers.

15 september 2006:
Ierse bepleit berging bij Willem-Alexander
Kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima zijn betrokken bij het verzoek van de 87-jarige Ierse Margaret Walsh om de bommenwerper waarin haar gesneuvelde broer rust te laten bergen. Volgens minister Kamp van defensie zal de gemeenteraad van Wester-Koggenland begin november een beslissing nemen. Burgemeester Sipkes vreest dat dit niet gaat lukken.

29 augustus 2006:
Op zoek naar bom in Berkhout en B-24 in Ursem

De gemeente Wester-Koggenland zoekt naar de plek waar een onontplofte vliegtuigbom moet liggen en verzamelt details van de crash van een B-24 Liberator bommenwerper in de polder Ursem. Reden is dat Wester-Koggenland in één keer alle oorlogstuig wil wegwerken waarvan bekend is dat het nog in de bodem zit.


22 augustus 2006:
Metingen tonen aan waar bommenwerper ligt

De explosieven-opruimingsdienst van de luchtmacht (RNLAF-EOD) heeft door metingen op het weiland aan het Westeinde vastgesteld waar de bommenwerper precies ligt. De gemeente Wester-Koggenland liet ook metingen uitvoeren in de polder Ursem, waar ook 'veel ijzer' in de bodem werd aangetroffen.

24 juni 2006:
Gesprek met diplomaten over berging
Ierse en Britse diplomatieke vertegenwoordigers hebben met burgemeester L. Sipkes van Wester-Koggenland gesproken over de mogelijke berging van de bommenwerper in Berkhout.

9 juni 2006:
Vooronderzoek nu echt gestart
Bergingsofficier Hans Spierings heeft in een gesprek met burgemeester Sipkes de details besproken van het vooronderzoek, dat nu daadwerkelijk kan starten.

8 juni 2006:
Zoekactie DARE leidt tot vinden verloofde John Kehoe
Het verzoek van de zuster van de Ierse oorlogsvlieger John Kehoe om haar broer een behoorlijk graf te geven heeft een extra dimensie gekregen. Ook diens Britse verloofde is opgespoord.

18 mei 2006:
BBC helpt bij opsporing familie piloot
Het radiostation van de Britse omroep BBC in Wales helpt mee bij de speurtocht naar de familie van de bij Berkhout gesneuvelde piloot James Marcus D'Arcy.

6 mei 2006:
Site officieel in de lucht
De site van de stichting Wester-Koggenland dankbaar is officieel gelanceerd door een bericht in het Noordhollands Dagblad. Nu de gemeente een formeel verzoek tot berging heeft ingediend, en volgende week de stichting officieel wordt opgericht, is de tijd rijp om bekend te maken waar alles wat over de berging te weten valt te vinden is.

4 mei 2006:
Ierse bloemen tijdens dodenherdenking
Namens de familie Walsh heeft de Ierse Michelle Callinan op 4 mei tijdens dodenherdenking bloemen gelegd bij het monument op de Gerard Veldmanbrug in Rustenburg. Zij deed dat na de stille tocht van Ursem naar Rustenburg.

4 mei 2006:
'Alle huizen in Bobeldijk stonden in brand'
Jan Wonder schreef de gebeurtenissen rond het neerstorten van de bommenwerper in 1941 in Berkhout op. Dick Schilder las tijdens een herdenkingsbijeenkomst in de Bavokerk in Ursem op 4 mei een uittreksel van het verslag van zijn in 2004 overleden buurman voor. Hier het volledige verslag.

3 mei 2006:
Deze week verzoek tot berging bommenwerper
De gemeente Wester-Koggenland verstuurt deze week een officieel verzoek naar de luchtmacht voor (een vooronderzoek van) de berging van de Britse bommenwerper die in 1941 bij Berkhout is neergestort.

17 maart 2006:
Britse nabestaande: 'Het doet mij meer dan ik dacht’
De Britse nabestaande Ian Sharpe en zijn echtgenote Christine brachten 17 maart een 'private visit' aan de crashsite. Het bezoek deed Sharpe meer dan hij had gedacht.

16 februari 2006:
Officier: ’Berging op zijn vroegst in september’
De verantwoordelijke voor vliegtuigbergingen in Nederland, kapitein Hans Spierings, is in staat snel te beginnen met het vooronderzoek naar de berging van de bommenwerper in Berkhout. Als de gemeenteraad van Wester-Koggenland op basis daarvan tot berging besluit zal het echter zeker tot september duren voor alle vergunningen rond zijn, is zijn inschatting.

9 februari 2006:
Britse nabestaanden steunen berging
Tien nabestaanden van een Britse vlieger die nog in een bommenwerper ligt die in 1941 neerstortte in Berkhout hebben ingestemd met een eventuele berging.

7 februari 2006:
'Iedere kill moest bewezen worden'
Uniek materiaal komt los. Zoals een foto, uit een privé-collectie, van een trots lachende oberfeldwebel Siegfried Wilhelm Ney naast zijn Messerschmitt Bf 110.

31 december 2005:
Piloten ontbreken op monument bij kerk
De piloten van het in Berkhout gecrashte toestel, Saunders en D'Arcy, liggen in een oorlogsgraf in Bergen. Hun namen ontbreken op het monument bij de kerk in Berkhout, waar degenen die 'zich gaven voor de vrede' worden geëerd.

31 december 2005:
Politierapport over crash vol fouten
In het archief van de vroegere gemeente Berkhout, dat in het gemeentehuis van De Goorn wordt bewaard, is weinig te vinden van de crash. Alleen één 'afschrift van een politierapport': nog geen half A4-tje, en vol fouten.

31 december 2005:
Oud-ijzerhandelaar staakte poging toestel te bergen
Na de oorlog is geprobeerd zo veel mogelijk aluminium en andere metalen van de neergestorte bommenwerper uit de grond bij het Westeinde te halen. De ijzerhandelaren kwamen niet erg diep omdat het grondwater vrij hoog staat.

31 december 2005:
Mullenger en Kehoe niet eerder samen
De bemanningsleden van de bommenwerpers van RAF 49 Squadron opereerden niet als vaste teams, maar werden vaak als gelegenheidsteam aan elkaar verbonden. Mullenger en Kehoe vlogen op de fatale vlucht van 8 novemver voor het eerst samen.

31 december 2005:
'Sluipschutter' slachtoffer van eigen actie
Verantwoordelijk voor de dood van de bemanning van de Hampden bommenwerper die in Berkhout neerstortte was Oberfeldwebel Siegfried Ney. Het was een van zijn 'overwinningen' in de Tweede Wereldoorlog. In 1942 zou hij bij zijn twaalfde overwinning zelf de dood vinden. Ook toen was een Hampden zijn doelwit, maar die ontplofte letterlijk in zijn gezicht.

31 december 2005:
Lot duizenden vliegers blijft onbekend
Jan Uithol, voorzitter van de stichting Dare (Dutch Airwar Research & Excavation), houdt zich al dertig jaar bezig met onderzoek naar de luchtoorlog tussen 1940 en 1945 boven Nederland. Hij heeft voor deze krant indrukwekkende cijfers op een rij gezet. Uithol tekent daarbij aan dat het triest is dat het lot van vele duizenden vliegers voor altijd onbekend zal blijven.

31 december 2005:
Ieren en Nederlanders wachten op verlossende woord Britten
Begin 2006 komt er vanuit het Britse stadje Saffron Walden een antwoord op de vraag of er bij de Britse nabestaanden van de in Berkhout neergestorte vlieger Stanley Mullenger bezwaar bestaat tegen de berging van diens toestel.

8 december 2005:
Kamerlid spreekt Sipkes over berging bommenwerper
VVD-kamerlid Szabó heeft gistermiddag in Den Haag burgemeester Sipkes van Wester-Koggenland gesproken over de berging van de bommenwerper

5 december 2005:
VVD-kamerlid wil over bommenwerper uitspraak
VVD-kamerlid Zsolt Szabó wil begin volgende week met staatssecretaris Van der Knaap van defensie een gesprek over de berging van de bommenwerper bij Berkhout.

29 november 2005:
'Stemming' over herbegraven vlieger
Tien nabestaanden van de Britse boordschutter Stanley Mullenger, van wie een verder onderzoek naar de berging van de bommenwerper bij Berkhout afhangt, zullen in december of januari een standpunt bepalen. Ian Sharpe, een van de neven van Mullenger die de raadpleging coördineert, wil de meeste stemmen laten gelden.

19 november 2005:
Staffofficier informeert zelf nabestaanden
Bergingsofficier Hans Spierings heeft bij hoge uitzondering persoonlijk met de Britse nabestaande Ian Sharpe gebeld omdat deze uitleg wilde van een 'official'

15 november 2005:
Brit wil eerst weten of berging wel mag
Ian Sharpe, de nu 65-jarige zoon van de zuster van Mullenger, wil zeker weten of de berging volgens Britse en Nederlandse wetten is toegestaan.

14 november 2005:
Artikel in Britse krant over speurtocht naar nabestaanden.
The Evening Gazette, een krant die verschijnt in de regio Essex, een graafschap boven de Britse hoofdstad Londen waar de nabestaanden van Stanley Mullenger voor het laatst waren gesignaleerd, publiceerde op verzoek van het Noordhollands Dagblad ook over de speurtocht.

12 november 2005:
Burgemeester blij met opsporing
Burgemeester L. Sipkes van Wester-Koggenland vindt de snelle opsporing van de familie van de Britse oorlogsvlieger Stanley Mullenger 'heel geweldig'.

12 november 2005:
Krant vindt gezochte Britse familie binnen een dag
Onderzoekers van het populaire Britse dagblad The Sun zijn er binnen een dag in geslaagd om te voldoen aan het verzoek van het Noordhollands Dagblad om de onvindbaar geachte familie van een Britse oorlogsvlieger op te sporen.

11 november 2005:
Britse pers ook op zoek naar familie vlieger
The Sun en The Evening Gazette, een landelijk en een regionaal dagblad in Groot-Brittannië, gaan zich op verzoek van het Noordhollands Dagblad inzetten voor de opsporing van familieleden van de in Berkhout gesneuvelde Britse vlieger Stanley Mullenger.

9 november 2005:
Zuster wil berging voor ze doodgaat
Margaret Walsh-Kehoe (86) heeft van burgemeester Sipkes van Wester-Koggenland gehoord dat de berging van zijn toestel afhankelijk is van voorwaarden. Allereerst moet de familie worden gevonden van Stanley Mullenger, de andere vlieger die zich nog in het toestel bevond. ,,Ik hoop dat ze die snel vinden. Ik wil het zien voor ik doodga'', was haar nuchtere reactie

9 november 2005:
Wijwater op gras om crashplek te zegenen
Een tractor pruttelt het drassige grasland op achter een boerderij aan het Westeinde, met een bont gezelschap in zijn kielzog en cameramensen en verslaggevers er omheen. Op weg naar een herdenkingsdienst op de crashsite.

4 november 2005:
Gemeente beslist over rustplaats vlieger
De zuster van een omgekomen Ierse oorlogsvlieger wil de resten van het toestel bij Berkhout laten bergen en haar broer in eigen land herbegraven.

4 november 2005:
Cruciale rol gemeente bij berging
Zonder 'ja' van het gemeentebestuur gebeurt er niets.

4 november 2005:
'Mission impossible' schokt nabestaande
Een schrijven van burgemeester L. Sipkes van Wester-Koggenland heeft de zuster van John Kehoe 'ten diepste geschokt'.

4 november 2005:
Mening fracties varieert van 'doen' tot 'met rust laten'
De reacties variëren van 'direct meewerken' tot 'beter van niet'.

4 november 2005:
Politiek buigt zich over bergen bommenwerper
De fracties in de gemeenteraad reageren verschillend op het verzoek van de Ierse nabestaande.

1 november 2005:
Wens herbegraven botst met bewaren grafrust
De zuster van een omgekomen Ierse oorlogsvlieger wil de resten van het toestel bij Berkhout laten bergen en haar broer in eigen land herbegraven. De burgemeester van Wester-Koggenland wil de grafrust liever niet verstoren, maar zal berging niet tegenhouden